Hegymászás

Oxigénpalack nélkül jutna fel a világ tetejére a magyar hegymászó - videó

  • MTI

Első magyarként a világon, oxigénpalack nélkül szeretne feljutni a Föld legmagasabb pontjára, a Mount Everestre Klein Dávid. A magyar hegymászó 2007-ben 8650 méterig jutott el, akkor mindössze 200 méterre volt a csúcstól. A mostani expedíción már szeretné kitűzni a magyar zászlót a hegycsúcson.

Az expedíció szerdán reggel indult el Budapestről, majd rövid katmandui tartózkodás után Klein Dávid várhatóan április 3-án lépi át a kínai határt. Áprilisban három magashegyi tábort épít ki 7000, 7800 és 8300 méteren, minden tábort az alatta lévőből kiindulva. Miután már akklimatizálódott, nagyobb lendülettel, egyes táborokat kihagyva ostromolja meg a csúcsot. A csúcstámadás napján a legfelső táborból indul, és ide, vagy egy alsóbb táborba tér vissza. Magashegyi teherhordókat és oxigénpalackot nem használ, bár mentési célokra visz magával. Klein Dávid egyike annak a 4 magyar hegymászónak, akik már jártak 8600 méter felett oxigénpalack nélkül.

Az expedíció a hegy északi oldalán, a tibeti normál úttal próbálkozik, a csúcstámadás várhatóan május 15. és 25. között lesz. Bár egyedül tervezi a csúcsot meghódítani, Klein az alaptáborban nem lesz egyedül. Alaptábor-vezetője rádión követi nyomon mozgását, figyeli a meteorológiai előrejelzéseket, és gondoskodik az alaptábor zökkenőmentes üzemeltetéséről - olvasható a www.expeditions.hu oldalon.

A Mount Everest (8850 m) csúcsára oxigénpalack nélkül magyar hegymászó eddig még nem jutott fel. E hegycsúcsot eddig hozzávetőleg 6000 alkalommal érték el, ebből a palack nélküli megmászások száma 160 körül mozog.