Utánpótlás

Az utolsó utáni pillanatban győzött U17-es csapatunk és kijutott az Eb-re

A magyar U17-es labdarúgó-válogatott 3-2-re legyőzte az oroszokat az Európa-bajnoki selejtező elitkörében, ezzel jobb gólkülönbséggel megnyerte csoportját és biztosította részvételét a szlovéniai kontinenstornán. Pisont István tanítványai már két góllal elhúztak, de az oroszok három perccel a vége előtt egyenlítettek, Farkas Zoltán a hosszabbításban lőtte tovább a mieinket.

A magyar U17-es labdarúgó-válogatott 3-2-re legyőzte az oroszokat az Európa-bajnoki selejtező elitkörében, ezzel jobb gólkülönbséggel megnyerte csoportját és biztosította részvételét a szlovéniai kontinenstornán.

A belgák óvtak 

Az mlsz.hu tájékoztatása szerint a belga válogatott 3-0-ra legyőzte a walesieket, így a pályán elért eredmények alapján a mieink megnyerték a csoportot, és ezzel kiharcolták a májusi, szlovéniai Európa-bajnokságon való részvételt. A belgák azonban megóvták az oroszok ellen 1-0-ra megnyert meccsüket, mert álláspontjuk szerint ellenfelüknél egy olyan játékos is szerepelt, aki eltiltás miatt nem léphetett volna pályára. Amennyiben az UEFA helyt ad az óvásnak, és 3-0-ás gólkülönbséget állapít meg, úgy Belgium jut ki az Európa-bajnokságra. Az ügyben az UEFA még a héten döntést hoz.

A továbbjutást jelentő első helyért a magyar, a belga és az orosz korosztályos együttes harcolt az utolsó fordulóban. A legnagyobb esélye erre a mieink mellett Belgiumnak volt, az utolsó forduló előtt Pisont István csapata jobb gólkülönbséggel (+3) vezetett a belgák előtt, akik sima, 3-0-ás győzelmet arattak Wales ellen Tatabányán, és már-már páholyban érezhették magukat, ugyanis a sokáig 2-0-ra (Berecz és Bobál találataival), majd 2-1-re vezető magyarok ellen Danila Jascsuk három perccel a vége előtt egyenlített...a mieink a hátralévő időben mindent egy lapra téve támadtak, és a 82. percben Farkas Zoltán értékesített egy ziccert, továbblőve a válogatottat az Eb-re.

Az mlsz.hu tudósítása szerint az első tíz percben a magyar válogatott akarata érvényesült a pályán, a mieink fölénye helyzetekben is megmutatkozott, a 4. percben Farkas Zoltán próbálkozása tévesztette kevéssel célt, a 8. percben pedig egy szöglet után Bobál Dávid közeli lövést követően egy orosz védő a gólvonalról szabadított fel. A folytatásban kiegyenlítetté vált a játék, a 16. percben Hrabina Alex bravúrja mentette meg a mieinket a kapott góltól. A játékrész második felében az orosz válogatott valamivel veszélyesebb volt, de a 39. percben mi szereztünk vezetést: Bobál Dávid szerelt egy orosz támadót a felezővonal közelében, indította a balszélen helyezkedő Vida Krisztofert, aki a balösszekötő helyén feltűnő Berecz Zsomborhoz passzolt. A Vasas támadója kapura fordult, majd 15 méterről, a 16-os bal sarkának közeléből mesterien csavart a bal felső sarokba, 1-0.

A 43. percben egy gyors kontra végén növeltük az előnyt, a szünetben csereként beállt Nagy Dominik kiváló ütemben indította a jobbösszekötő helyén beinduló Bobál Gergelyt, aki egy védő szorításában, 16 méterről, kissé jobbról a jobb sarokba helyezett (2-0). A 48. percben magyar szabadrúgás után megszerezték a labdát az oroszok, majd egy gyors kontra végén Turik az öt és feles bal sarkától lőtt a léc alá (2-1). Az 58. percben egy kontra végén Bobál Gergely kapott remek labdát Berecztől, már csak a kapussal állt szemben, de 10 méterről a jobb sarok mellé gurított. A 64.. percben egy orosz akció végén Hrabina elképesztő bravúrral védett egy közeli lövést, majd egy perccel később Tamás Krisztián járt közel a gólszerzéshez, de a kapus megszerezte előle a labdát. A 77. percben egy bal oldali orosz beadás után Jascsukra nem váltottak ki a védők, az orosz játékos közelről megszerezte csapata egyenlítő találatát (2-2). A rendes játékidő letelte után, a 81. percben megszereztük a győztes gólt, Asztalos Dávid saját 16-osától indult meg a bal oldalon, egészen az orosz kapuig vezette a labdát, majd Farkas Zoltánhoz játszott, aki közelről az üres kapuba passzolt, beállítva a 3-2-es végeredményt.

"Az első félidőben jól játszottunk, de a másodikban óriási hibát vétettük, kétgólos vezetésnél egy szabadrúgás után elvesztettük a labdát, és az oroszok ebből szépítettek - értékelt a lefújás után Pisont István. - Ez a találat kizökkentette a ritmusból a csapatot, és onnantól rendezetlenül, pontatlanul játszottunk, az egyenlítő gólt is nagy védelmi hiba előzte meg. A játékosokat nagy dicséret illeti, hogy ezek után is mentek előre, az utolsó pillanatokig küzdöttek, és meg tudták nyerni a mérkőzést. Gratulálok az egész csapatnak az elmúlt egy hétben nyújtott teljesítményéért!"

A tornára május 4. és 16. között kerül sor Szlovéniában, ahol a házigazdák csapata mellett az elitkör hét selejtezőcsoportjának győztese lép majd pályára.

U17-es Európa-bajnoki selejtező, Elitkör
7. csoport, 3. forduló:
Magyarország-Oroszország 3-2
Telki, Vezette: Jari Järvinen (finn)
 
Magyarország: Hrabina - Spandler, Asztalos D., Bobál D., Tamás K. - Németh M. - Farkas Z., Medgyes Z. (Nagy D., a szünetben), Berecz (Kalmár, 74.), Vida - Bobál G. Szövetségi kapitány: Pisont István
Oroszország: Lobancev - Barisnyikov, Lisztszov, Rebenko, Nabiullin - Kaljasin - Efremov (Davidov, 70.), Lomakin, Korjan, Turik - Kurzenyev (Jascsuk, 48.). Szövetségi kapitány: Mihail Szolovjov
gólszerző: Berecz (39.), Bobál G. (43.), Farkas Z. (80.) illetve Turik (48.), Jascsuk (77.)
 
További eredmény:
Wales-Belgium 0-3
 
A csoport végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG 3 mérkőzés/7 pont (10-5), 2. Belgium 3/7 (6-2), 3. Oroszország 3/3, 4. Wales 3/0.