Úszás

Az ob-n vizsgázik az Eb-re készülő Debreceni Sportuszoda

  • MTI

Csütörtöktől vasárnapig zajlik Debrecenben a sorszáma szerint 114. országos úszóbajnokság, amely afféle tesztverseny is egyben, hiszen alig több mint másfél hónappal előzi meg a május 21. és 27. között ugyancsak a cívisvárosban esedékes sportági Európa-bajnokságot.

Az ob-n a délelőtti selejtezőket és a délutáni-esti elődöntőket és döntőket is az Eb programjához és menetrendjéhez igazították, ráadásul nyílt a bajnokság, vagyis külföldiek is elindulhatnak a viadalon.

Négy napon át vizsgázik tehát a hajdúsági főváros, és a helyi sportuszoda, amelynek vizében - a szervezők összesítése szerint - 231-en adnak számot felkészültségükről. A zöm természetesen magyar, de lesz 22 külföldi úszó is tíz ország képviseletében.

A hazai versenyzők 37 egyesületet reprezentálnak, a legnagyobb létszámmal - 29-cel - a Jövő SC-Veolia nevezett, de a másik kiemelkedő fővárosi úszóműhely, a Kőbánya SC is 22 sportolóját indítja az országos bajnokságon.

A Debreceni Sportuszodában rajthoz áll a sportág teljes hazai élvonala, csupán az Egyesült Államokban tanuló világbajnoknő, Hosszú Katinka hiányzik, de a nyári, londoni olimpia előtti utolsó nagy megméretésen, az Európa-bajnokságon ő is ott lesz a startkövön. Már az ob-n is láthatják a nézők ugyanakkor az itthoni klasszis versenyzők sorában Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt, Jakabos Zsuzsannát, a határon túlról érkezők listáján pedig a rövidpályás vb-győztes dél-afrikai Chad Le Clos és az Eb-aranyérmes görög Joannisz Drimonakosz a legnagyobb név.

A magyar bajnokságot a FINA, a sportági világszövetség is "értékeli", s lévén hivatalosan akkreditált esemény, londoni részvételt érő olimpiai szintidők is teljesíthetők a négy nap alatt. Egyéniben a magyarok közül eddig 13-an érték el az A szintet, a váltóknál pedig a 4x200 méteres női gyorsváltó mondhatja el magáról, hogy már kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra, de még további kvótákat vár a szövetségi kapitány, Kiss László - Debrecenben is. Előbb az ob-n, aztán majd az Eb-n is.

A magyar bajnokságon az előfutamokat mind a négy napon délelőtt 9:30 órától rendezik meg, és az elődöntős-döntős program is ugyanabban az időpontban, egységesen 17 órakor kezdődik.

Csütörtökön kilenc, pénteken 11, szombaton hat, vasárnap pedig 14 számban osztanak érmeket.