Rekordkísérlet

Él és célba ért az Atlanti-óceánt átszelő magyar kenus

  • VNA
megosztom

Az egyik közösségi portál hétfőn hajnalban adta hírül, hogy Rakonczay Gábor szerencsésen megérkezett Antiguára.

Kikötött Antigua szigetén Rakonczaí Gábor, aki kenuval szelte át az Atlanti-óceánt - nyilatkozta a kenus felesége, Rakonczay Viktória a Neo FM Bumeráng című reggeli műsor hétfő reggeli adásában. A magyar kenus december 20-án, a portugáliai Lagos kikötőjéből kezdte meg az útját, amelynek az volt a célja, hogy elsőként szelje át egyedül kelet-nyugati irányban az Atlanti-óceánt egy speciális kenuval, amelyet Fa Nándor tervezett és épített.

Egy ország aggódott érte, de Rakonczay Gábor úgy tűnik, hogy szerencsésen megérkezett - Fotó: atlantix.eu

A Szólóvitorlázás című Facebook oldalra hétfőn hajnali egy óra körül került fel az alábbi bejegyzés "A 61.napon éjjel kaptuk a hírt, hogy Rakonczay Gábor kikötött Antiguán! Sikerült a világon eddig egyedülálló kísérlet - kenuval átkelni szólóban az Atlanti óceánon. SŐT! A tervezett 80 - napon bőven belül teljesített a magyar fiatalember! GRATULÁLUNK! "

A kenus az eredeti tervek szerint április elejére tervezte a célba érkezést, február elején azonban egymás után kétszer is felborult a kenu, rengeteg víz került a kabinba, emiatt meghibásodott az elektronikus rendszer, és Rakonczayt innentől kezdve pedig már nem lehetett elérni a műholdas telefonon keresztül sem.

A Szólóvitorlázás nevű Facebook-oldal hétfő hajnalban tette közzé a kenus feleségére hivatkozva a hírt, miszerint Rakonczay kikötött, így majdnem húsz nappal a tervezett időpontnál korábban ért partot. "Éjfél körül tudtam meg a hírt, hogy Gábor ottani idő szerint délután kikötött, az antiguai kikötőben átment egy vitorláshoz és az ő műholdas telefonjukon keresztül tudott engem felhívni. Az ő telefonja a két borulás következtében víz alá került, a második borulásnál a szellőzőn keresztül ömlött be a víz, Gábor a kabinablakon keresztül kimászott, hogy átfordítsa a hajót, de ekkor még több víz ömlött be. Fejjel lefelé, vízzel megtelve a víz felszínén állt a hajó, amelynek tíz centire lógott ki a hasa, Gábor a tőkesúly segítségével megpróbálta berántani, de ez a rengeteg víz miatt nem sikerült, végül jött egy hullám, amely elég nagy volt ahhoz, hogy átfordítsa" - nyilatkozta Rakonczay Viktória a Neo FM Bumeráng című műsorában.

megosztom