NBA

Luol Deng az utolsó másodpercben mentette meg a Bullst

  • Barcsai Róbert

Izgalmas mérkőzések szemtanúi lehettek a rajongók az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 87. játéknapján, hiszen a Dallas és a Chicago is csak hosszabbításban tudott nyerni, ráadásul előbbi csak egy utolsó másodperces Deng kosárral. Ha kíváncsiak vagytok a nap eseményeire, tartsatok velünk!

A nap első mérkőzését Los Angelesben rendezték, ahol a Clippers 101-85-re verte a Memphis gárdáját. Ezzel a győzelemmel egy három mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozat végére tett pontot a csapat, ám az utóbbi időben egyre többet emlegetett Vinny Del Negro állása még így is veszélyben lehet. A meccs sors gyakorlatilag az első negyed során eldőlt már, hiszen ezt a játékrészt 33-17-re nyerték Chris Paulék, ezt az előnyt pedig a sikerült megtartani az összecsapás végéig. A hazaiaknál öt játékos is eljutott legalább 10 pontig, közülük a legeredményesebb Blake Griffin volt, ő 20 egységet szerzett, valamint 10 lepattanót is gyűjtött.

Kijavította pénteki botlását a New York Knicks, Carmelo Anthonyék ugyanis hazai pályán 101-79-re győztek a Detroit ellen. A mérkőzés kezdetétől fogva domináló Knicks ismét kiváló csapatjátékot mutatott be, Landry Fieldsen kívül ugyanis mindenki legalább 13 pontot szerzett, még annak ellenére is, hogy a legnagyobb játékidő sem érte el a 30 percet. Szokás szerint a legeredményesebb Amare Stoudemire volt 17 ponttal, ám őt is felülmúlta a másik oldalon a néhány napja 45 pontot szerző Ben Gordon, aki ma „csak” 20 egységet termelt.

Luol Deng volt a nyerőemberő
Hihetetlenül izgalmas mérkőzésen verte a Chicago Torontót. A továbbra is Derrick Rose nélkül pattogtató bikák Luol Deng utolsó másodperces kosarával arattak hosszabbításos, 102-101-es sikert. A mérkőzés kulcsa egyértelműen a lepattanózás volt, amelyet a kanadaiak nyertek meg 58-44-re. Ennek megfelelően a Bulls volt, hogy 12 pontos hátrányban játszott, ellenben a legnagyobb hazai előny csak 4 pont volt. A vendégeknél Amir johnson és Jose Calderon 20-20 egységgel vezette csapatát, míg a Bullsnál a Watson-Boozer-Deng trió is 20 fölé jutott, ráadásul utóbbi kettő még 10-10 lepattanót is elkönyvelhetett. A már említett spanyol irányítónak, Jose Calderonnak elég sajátos véleménye volt a kialakult végeredményről: „Az ilyen meccseket általában azok a csapatok nyerik, akik a jobbak közé tartoznak a ligában.”

Ezúttal New Orleansban tudott győzedelmeskedni a San Antonio Spurs együttese, ám a vártnál nehezebben, csak 89-86-ra. Hiába ígérkezett izgalmasnak a végjáték, az utolsó kosarat 42 másodperccel a vége előtt láthattuk, azt követően ugyani minden dobás kimaradt. Annak ellenére, hogy nyert a Spurs, nem lehet elmenni a mai teljesítményük mellett a triplavonalon kívülről, mert a 19 kísérletéből csupán 2-t értékesített a csapat. A mezőny legjobbja a pályafutása egyik legjobb idényét futó Jarrett Jack volt 27 ponttal, a győztes csapatból pedig DeJuan Blair emelkedett ki 23 egységgel.

Igazi keleti rangadót nyert a Dallas Mavericks, akik 101-99 arányban verték el a Houston együttesét. Mindezt tették annak ellenére, hogy a kezdőcsapat Nowitzki kivételével igen gyatra teljesítményt nyújtott, ám a másik oldalon ugyanez a kispadról mondható el, így ezek a tényezők kompenzálták egymást. A mérkőzés legjobbja a német erőcsatár lett 31 ponttal, ám nagy segítségére volt a kispadról Jason Terry 14 egységgel. A hazaiaknál a kezdő minden tagja legalább 12 pontot ért el, ám a teljes kispad csupán 13-at tett hozzá, így nem csoda tehát, ha a rakéták kikaptak. A mérkőzés után Rick Carlisle nyilatkozott csapata sikeréről: „Ez volt a legnagyobb győzelmünk idén, de tényleg. Egész este az eredmény után rohantunk, de a srácok nem adták fel. Ezek hatalmas meccsek, ugyanis… egy győzelemmel, vagy egy vereséggel 3-4 helyet lehet elmozdulni a tabellán."

Hazai pályán szaladt nagy pofonba a Milwaukee Bucks, akik 125-104 arányú vereséget szenvedtek az Indiana együttesétől. A pontgazdag mérkőzés legjobbja a vendégek cserehátvédje, George Hill volt 24 ponttal, a másik oldalon pedig nem sokkal maradt el tőle Ersan Ilyasova, a török ugyanis 22 egységgel terhelte ellenfele gyűrűjét.

NBA
87. játéknap eredményei
LA Clippers-Memphis 101-85
Washington-Atlanta 92-95
New York-Detroit 101-79
New Jersey-Charlotte 102-89
New Orleans-San Antonio 86-89
Houston-Dallas 99-101 h.u.
Chicago-Toronto 102-101 h.u.
Milwaukee-Indiana 104-125
Golden State-Sacramento 111-108