Vívás

Szász Emese a legjobb 16-ig jutott St. Maurban, még nincs kvótája

  • MTI

Két győzelem után egy tussal kikapott a dél-koreai Csoj Eun Szuktól Szász Emese a női párbajtőrözők franciaországi Világkupa-versenyén, így egyelőre nincs kvótája a londoni olimpiára.

A fegyvernem jelenlegi hazai legjobbjának az ötkarikás részvétel kiharcolásához az első három, de még inkább az első kettő között kellett volna végeznie St. Maurban. A továbbiakban két úton juthat be a nyári játékok mezőnyébe: egyrészt a magyar válogatottal, amennyiben sikerül jó eredményt elérni vasárnap, másrészt - ennek elmaradása esetén - az áprilisi, európai zónaversenyről, melyen már csak olyan nemzetek egy-egy képviselője indulhat majd az adott szakágban, melyeknek addig még nem lesz kvótájuk.

Szász a francia Vk-fordulón - a verseny honlapja szerint - a 64-es táblán 15-9-re verte a német Beate Christmannt, aztán ugyanennyire az olasz Rosella Fiamingót. A következő asszójában viszont - bár 14-13-nál nála volt az előny - 15-14-re kikapott dél-koreai ellenfelétől.

"Egytusos vezetésénél vitatható találatot kapott, mert állj után esett a tus, de némi tanakodás után a zsűri végül megadta, a következő akció pedig szabályos egylámpás volt a dél-koreainak" - mondta az MTI érdeklődésére Mincza-Nébald Ildikó, a párbajtőrözők vezetőedzője.

A táblára még egy magyar kerül fel: Békefi Edina a kínai Li Na legyőzése után vereséget szenvedett a kanadai Sherraine Schalmtól.

Csapatban három-öt válogatott küzd a fennmaradó kvótás pozícióért. Jelenleg az olaszok, a kínaiak, a románok és az oroszok állnak a kvalifikációs ranglista első négy helyén. Amennyiben ez így marad, a két hete Barcelonában ezüstérmes ukránoké lehet az európaiaknak járó további hely, míg a francia, az észt és a magyar csapat közül az egyik az afrikaiak által fel nem használt kvótát szerezheti meg. Ebbe a versengésbe kapcsolódhat még be a hármast kissé lemaradva követő lengyel és a német csapat. A magyaroknak, akik a spanyolországi Vk-fordulón elért negyedik helyükkel őrizték meg matematikai esélyüket, legalább a harmadik helyen kellene végezniük - Szász Emese, Békefi Edina, Antal Edina, Takács Emese összeállításban - vasárnap St. Maurban, hogy legyen értelme számolgatni. Pillanatnyilag a franciák és az észtek is előttük állnak.