Malajziai Nagydíj

Fogadni mertünk volna - időmérő edzés, Malajziai Nagydíj

  • Kele János

Simán nyerte a malajziai időmérőt a McLaren, Vettel látszólag taktikázott, de egyáltalán nem biztos, hogy nála vannak a nyerő lapok.

Ahogy arra számítani lehetett, a McLaren Szepangban is kibérelte magának az első rajtsort, és továbbra is a mezőny első erejének számít – igaz, legutóbbi, igencsak visszafogott szereplése után ezúttal már a Red Bull is adott életjeleket magáról. Ötödik rajtpozíciója ellenére nem árt majd különösen figyelni a kétszeres bajnok Sebastian Vettelre, hiszen legjobb idejét a keményebb keverékű abroncsokon érte el, így pedig a vasárnapi versenyen jelentős taktikai előnyt élvezhet riválisaival szemben. Viszont ismét kikapott csapaton belül Mark Webbertől – azt pedig, hogy 2012 már egy teljesen új érát jelent, Michael Schumacher újbóli szárnyalása bizonyította végérvényesen: a hétszeres bajnok német a 2006-os Japán Nagydíj óta először látogathatott el az interjúszobába.

Vitathatatlan, hogy a malajziai időmérő edzés legkellemesebb és legnagyobb meglepetését Kimi Räikkönen okozta – ha nem lenne az a fránya öt helyes rajtbüntetés a váltócsere miatt, a legjobb öt közül rajtolhatna. A versenyen persze így sem szabad leírni őt, a Lotus a pénteki nap hosszú etapjain rendkívül biztató formát mutatott, a szakemberek egyöntetű véleménye szerint gumifogyasztásban a legjobbak között van a helyük. A csapattárs Grosjean hetedik helye mutatja azt is, hogy autó alapjaiban véve egy jó konstrukció, és az ausztráliai remeklés nem pusztán kifutott eredmény volt a részükről: ha a gárda a fejlesztési versenyben is tudja tartani a lépést az ellenfelekkel, jó esélye lehet dobogóra is lépni a szezon folyamán.

Michael Schumacher és a Mercedes számára viszont a dobogó egyelőre elérhetetlen álomnak tűnik csupán, hiába ugyanis a remek teljesítmény egy körön, a W03 továbbra is elképesztő mértékben küzd a gumik túlmelegedésével és/vagy kopásával. Norbert Haug sportigazgató az edzést követően nem sokkal azt mondta, a csapat önerőből mindössze 5-6. helyeket érhet el, a versenytempója ugyanis elkeserítő – ő ugyan nem ezt a szót használta, de aki kicsit is régebb óta követi az F1-es sajtótájékoztatók és nyilvános megszólalások világát, egyértelműen dekódolta az üzenetet. A Mercedes és Schumacher egyelőre a szuper-DRS nélkül maximum félkarú óriásnak tűnik, más kérdés, hogy ez az állapot meddig tarthat vajon; a McLaren ugyanis már javában dolgozik a rendszer lemásolásán, és minden bizonnyal az eszköz szabályosságába nehezen belenyugvó Red Bull is hamarosan elkezdi a procedúrát.

És persze a Ferrarinak sem ártana egy kicsit jobban elmélyednie a kérdéskörben, elvégre továbbra is a bányászbéka alsó fertálya alatt kell őket keresni a tabellán: Alonso úgy lett kilencedik, hogy a Q3 teljesen feleslegesen elhasznált egy szett közepes gumit, míg Massa hiába emberelte meg magát a kvalifikáció második szakaszában, olyan simán kipottyant, mint a tejfog.

Érdemes egyébként néhány mondat erejéig kitérni a gumikra is, főleg Vettel és a Red Bull szempontjából. A kétszeres címvédő ugyanis nagy „pozitív” meglepetésre lett hatodik a kemény keverékű abroncsokkal, ráadásul mivel Kimi Räikkönen hátrasorolása miatt az ötödik kockából indulhat, első ránézésre nagyon úgy tűnik, hogy a réven elvesztett rajtpozíciók többszörösét nyerheti vissza a vámon egy jóval rugalmasabb taktika képében. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy a Red Bull egész hétvégén jobban muzsikált a keményebb abroncsokon, Vettel az autó egyensúlyát ugyanis nem érezte kielégítőnek a közepes keverékeken, és mivel a két összetétel között még a Pirelli által előre beharangozott 4-5 tizedes tempókülönbség sincs meg körönként, lehet, hogy nincs is olyan nagy jelentősége a gumiválasztásnak. Főleg, mivel Vettel úgy nyilatkozott, kopásban sem érez nagy különbséget a közepes és a keményabroncsok között.

Ezt figyelembe véve nyomban más megvilágítás alá esik Webber közepes keveréken elért negyedik ideje is, az ausztrál ugyanis úgy került nagyon közel a legfőbb riválisainak számító McLarenekhez, hogy megőrzött egy friss garnitúrát a számára kedvezőbb kemény keverékből. Mivel a verseny elején várhatóan nagyon hamar elkopnak majd a teletankolt autók alatt szenvedő közepes abroncsok, Webber 9-10 kör elteltével a számára nagyobb teljesítményt ígérő gumikra válthat – és nem is kell már visszatérnie a lágyabb összetételhez.

Taktikai csatában tehát nem lesz hiány, de a kártyákat az eső is könnyedén megkeverheti. Az időjárás-előrejelzések ugyanis nem zárják ki, hogy megérkezik az égi áldás a futamra – kell-e mondanunk, ilyenkor minden előzetes prekoncepció felborul, az nyer, aki mer, és a középmezőny többnyire láthatatlan meglepetés-emberei is könnyedén villanthatnak.

Akár még az is megeshet, hogy nem a McLaren győz. Persze fogadni azért nem érdemes ellenük…