Női kézilabda Eb-selejtező

Visszavágtunk a németeknek, közel a továbbjutás

Óriási lépést tett az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása felé a magyar női kézilabda-válogatott, amely csütörtökön, a selejtező 3. fordulójában 25-23-ra nyert a német csapat ellen Nyíregyházán, és így továbbra is százszázalékos. A mieink ezzel elégtételt vettek a tavalyi kettős vereségen, amivel lemaradtak a brazíliai világbajnokságról és az olimpiáról is.

A mérkőzés előtt Szabó Valériát köszöntötték, a DVSC beállósa 50. alkalommal volt válogatott. A magyar kispadon Karl Erik Böhnnek ez volt ez első komoly megméretése, hiszen az azeriek és a fehéroroszok elleni diadal kötelező jellegű volt még októberben. A magyarok éppen a németek elleni, tavaly nyári vereség miatt nem vehettek részt a 2011-es világbajnokságon, és ennek következtében a londoni olimpiáról is lemaradtak. A hazaiaktól hiányzott a sérült Vérten és a beteg Szucsánszky.

Nyíregyházán telt ház, 3500 néző várta a kezdést, és a szurkolók remek hangulatot varázsoltak. Nadja Nadgornaja értékesítette a németek első támadását, Görbicz Anita hétméteresből egyenlített (1-1). 4-4-ig kiegyenlített volt a játék, ekkor Zácsik Szandra először volt a pályán és góllal nyitott (5-4), innentől fokozatosan elhúztak a magyarok, Kovacsicz kiválóan kezdett, az első négy hazai találatból hármat vállalt, a túloldalon Nadgornajának volt hasonló mutatója. Herr Orsolya parádés védéseket mutatott be, kapufa többször is a magyarokat segítette. A 16. percben először volt háromgólos a két csapat közti különbség a mieink javára, majd Görbicz hetese után már öttel mentünk a 19. percben(11-6). 12-7-nél  Heine Jensen időt kért, de Herr Orsolyán nem lehetett kifogni, mezőnyben Kovacsicz Mónika volt megállíthatatlan (13-7). A szünet előtti percekben a németek voltak jobbak, de így is négygólos volt a magyarok előnye az első felvonás után.

Zácsik Szandrát támadják a német csapat tagjai, Natalie Augsburg (7) és Nadja Nadgornaja a kézilabda női Eb-selejtezőben játszott Magyarország-Németország mérkőzésen, Nyíregyházán. MTI Fotó: Kovács Anikó

Az első félidőben ugyan olykor-olykor hibáztak Görbiczék védekezésben - Nadgorjana feltartózhatatlan volt, és támadásban is voltak pontatlan passzok, de Kovacsiczon és Görbiczen kívül Hornyák Ágnes és Zácsik is fontos gólokat szerzett, míg Herr a játékrész közepén 13 percig nem kapott gól.

A második félidő első perceit sajnos átaludtuk, és a folytatásban sem mi domináltunk. 15-14-re feljött az ellenfél, ekkor Tomori Zsuzsanna kulcsfontossgú gólt dobott (16-14.) Nadgorjanát továbbra sem lehetett kivenni a játékból, Clara Woltering jó cserének bizonyult a kapuban, Görbicz újabb hetest rontott, az első 12 perc egyértelműen a németeké volt (18-17). Böhn Bulath Anitával frissített a csapaton, majd Görbicz második akciógóljával ismét kettőre nőtt előnyünk (19-17). Herr tizedik védése a legjobbkor jött 19-18-nál, de a mieink nagyon tanácstalanok voltak támadásban, Nadgornaja 10. gólját szerezte, amivel egyenlítettek a németek (19-19). Woltering védte Bulath lövését, aztán Geschke révén már a németeknél volt az előny a 49. percben (19-20). Bulath-Lörper gólok után (20-21) a kapufa minket segített Augsburg lövésénél, Bulath hetese után (21-21) mozgósította erőit a magyar csapat, Nadgornaja először ekkor hibázott a meccs során, pattintott büntetője fölé vágódott, 4-0-ás rohammal után ismét két góllal vezettünk (23-21).

A német kapitány ismét időt kért az 56. percben (24-21), ami hatásos volt, a végjáték szoros volt. 24-23-nál Bulath negyedik gólja után Kiss Éva másodszor állt be hetest védeni, és másodszor is hárított. Simának induló mérkőzés után végül 25-23 megvertük a németeket, ezzel visszavágtunk a vb-selejtezőért.

A két együttes vasárnap, Trierben ismét összecsap, és ha megint nyer Karl Erik Böhn szövetségi kapitány alakulata, akkor szinte biztosan csoportelsőként jut ki a decemberi, hollandiai kontinensviadalra.

I csoport, 3. forduló:
Magyarország-Németország 25-23 (14-10)
gól: Görbicz 7/4, Kovacsicz 5, Bulath 4/2, Zácsik 3, Hornyák 3, Szamoránsky 1, Tomori 1, Vincze 1, illetve Nadgornaja 11/3, Althaus 4, Augsburg 3, Steinbach 2, Müller 1, Loerper 1, Mietzner 1/1
 
Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Németország 4, 3. Fehéroroszország 2, 4. Azerbajdzsán 0
Az első két helyezett jut ki a decemberi, hollandiai Európa-bajnokságra.
 
A további program:
4. forduló:
Németország-Magyarország, Trier, vasárnap 15:00
Fehéroroszország-Azerbajdzsán, Mogiljev, vasárnap 13:00
5. forduló (május 30-31.):
Azerbajdzsán-Magyarország
Fehéroroszország-Németország
6. forduló (június 2-3.):
Magyarország-Fehéroroszország
Németország-Azerbajdzsán
 
Az eddig lejátszott mérkőzések:
1. forduló:
Magyarország-Azerbajdzsán 41-19
Németország-Fehéroroszország 27-19
2. forduló:
Fehéroroszország-Magyarország 25-28
Azerbajdzsán-Németország 16-34