EURO 2012

Most még lövöldöznek, de nyáron biztonság lesz Ukrajnában

  • MTI

Ukrajna készen áll arra, hogy garantálja a biztonságot a nyári labdarúgó Európa-bajnokság idején - állítja Igor Kalinyin, a biztonsági szolgálat főnöke.

"Komolyan és alaposan készülünk erre az eseményre, szinte az összes részleg, illetve regionális biztonsági szerv bekapcsolódott az előkészületekbe" - idézte Kalinyint az Interfax hírügynökség.

Az ukrán biztonsági főnök beszámolt arról is, hogy külön ügynökséget hoztak létre, melynek a nemzetközi erők koordinálása a feladata. Ukrajna más országok szakértőinek bevonásával igyekszik elejét venni terrortámadásoknak, illetve egyéb fenyegetések beváltásának. Kalinyin hozzátette, hogy az elmúlt évben a szolgálat 33 gyakorlatot tartott az Eb-létesítmények, a nemzetközi repülőterek, valamint a szállodák biztonsági személyzetének, s a képzés egészen a torna rajtjáig hasonló ütemben zajlik.

Kalinyin bejelentésének napján, hajnalban tűzharc alakult ki a kelet-ukrajnai Harkivban - az Eb egyik helyszínén - egy radarbázisnál, ahol az őrség tetten ért két férfit fegyverlopás közben, a lövöldözésben ketten meghaltak.

A június 8-tól július 1-ig tartó kontinensviadalt Lengyelországgal közösen rendezi Ukrajna, ahol Harkiv mellett, Kijevben, Donyeckben, Lembergben (Lviv) lesznek mérkőzések.