NFL

Drákói szigorral sújtották a bemocskolódott Szenteket

  • Molnár Dávid

Az NFL elnöke, Roger Goodell első körben eltiltotta a New Orleans Saints egykori és jelenlegi szakembereit a játéktól, valamint pénzbírságot szabott ki a csapatra, és még draftjogokat is elvett tőlük a pár hete kirobbant botrány miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, az NFL hosszan tartó vizsgálódás után kiderítette, hogy igazuk volt azoknak, akik a New Orleans Saints játékosait szándékos sérülésokozással vádolták. A Saintsnél a bajnoki évben, 2009-ben csúcsosodott ki ez a fejvadász-program, ami az edző és a menedzser ismeretében zajlott, és amit az akkori defenzív koordinátor, Gregg Williams szervezett és jutalmazott.

Az NFL a vizsgálódás eredményeit március 2-án hozta nyilvánosságra, és Gregg Williams még aznap beismerte, hogy részt vett a nem túl szimpatikus programban szervezőként, és sikeres sérülésokozás esetén díjazóként. A skalpokért járó fizetség a sérülés komolyságának függvényében 2500 és 5000 dollár között mozgott, és ez az összeg a rájátszásban megtöbbszöröződött.

Roger Goodell, az NFL jelenlegi elnöke már a hivatalos bejelentés után is kiállt azon álláspontja mellé, hogy példaértékű büntetés vár a Saintsre és a fejvadász-programban résztvevő szakemberekre és játékosokra. A Saints kínos helyzetét nem enyhítette az a tény, hogy néhány nappal később Sean Payton, a csapat vezetőedzője, illetve Mickey Loomis, a gárda menedzsere is kifejtette nyilatkozatában, hogy tudomásuk volt arról, hogy Williams mit szervezett a háttérben, de mégsem tettek ellene semmit.

Sean Payton és Gregg Williams

Goodell fejszéje első körben drákói szigorral csapott le csütörtök virradóra a csapatra. Paytont az egész következő idényre eltiltották a csapat irányításától, míg Mickey Loomis a szezon feléig kénytelen lesz csupán a televízióból követni az együttese szereplését. Mindemellett a csapatnak két második körös draftjogtól is meg kell válnia, valamint 500 000 dolláros pénzbírság is terheli a számlájukat. A főbűnösnek kikiáltott Gregg Williamst, aki ma már a St. Louis Rams alkalmazottja, határozatlan időre el lett tiltva az NFL mindennemű formájától.

Az NFL tehát vasszigorral lépett fel annak érdekében, hogy felszámolják a játékosok sérülését célul kitűző programokat, indíttatásokat. Ugyanakkor nincs könnyű helyzetben a liga, hiszen a játék jellegéből alapvetően adódnak az ütközések, és hacsak az illető maga be nem vallja, nehéz meghatározni, hogy a sérülésokozás akarattal vagy anélkül történt.

Ettől függetlenül a skalpvadászatban résztvevő futballisták büntetését az NFL a játékosok szakszervezetével, az NFLPA-vel együtt fogja kiszabni, és látva az elsőkörös szigort, a bűnösök nem reménykedhetnek pályafutásuk kedvező alakulásában. A Saintsnél, a vezetőségtől kezdve a szurkolókig bezárólag pedig joggal merülhet fel a kérdés: megért egy bajnoki cím egy ekkora botrányt és a játék tisztaságának bemocskolását?

A precedens értékű büntetések és eltiltások Goodell reményei szerint elejét veszik a jövőben a hasonló indíttatású programok szervezésének, de ennek ellenére a Saints 2009 és 2011 között tartó skalpvadászata a sportág fekete foltjaként fog fennmaradni az emlékezetben.