Bolton

Orvosa szerint Muamba 78 percig halott volt

Fabrice Muamba kezelőorvosai megrázó részletekkel szolgáltak a középpályás szívmegállásáról. Bogdán Ádám csapattársának szombaton, az FA-kupa negyeddöntőjében megállt a szíve a pályán, s azóta egy londoni klinikán kezelik.

Fabrice Muamba kezelőorvosai megrázó részletekkel szolgáltak a középpályás szívmegállásáról.

"48 perc telt el, mire a kórházba szállítottuk, addig nem tudtuk újraéleszteni, és ott további 30 percig küzdöttek érte. Ebben az időszakban gyakorlatilag halott volt. 15-ször próbálkoztunk a defibrillátorral, kétszer a pályán, 13-szor a mentőben, de ezek a kísérletek mind sikertelenek voltak" - nyilatkozta Dr. Jonathan Tobin, a Bolton Wanderers csapatorvosa.

Dr. Tobin elmondta, hogy a Bolton fizioterápiás szakembere, Andy Mitchell volt az első, aki Muambához ért. "Azt ordította, hogy azonnal rohanjuk oda a pályára. Rögtön tudtuk, valami nagy baj történt." A doktor hozzátette, amint beértek a londoni Chest kórházba, és a klinika átvette a játékos ellátását, sírva esett össze a folyosón. "Fabrice-ról volt szó, nem egy ismeretlen emberről. Ismerem őt és a családját, minden nap viccelődtünk egymással."

Tobinnak azonnal segített a pályán a Tottenham orvosa, Shabaaz Mughal, és a gyepre rohant Andrew Deane, a Chest Klinika orvosa, aki szurkolóként volt jelen a mérkőzésen.

Tobin azzal folytatta, Muamba állapota azóta folyamatosan javul. "Gyógyulásának korai jelei nagyon biztatóak. Amikor kedden este bementem hozzá, így fogadott: 'Üdv, doki!'. Amikor pedig hogylétéről érdeklődtem, azt mondta, jól érzi magát. Elmagyaráztam neki a történteket, ilyen szintű kommunikáció már folyik közöttünk. A legrosszabbtól tartottunk, és egyáltalán nem gondoltuk volna, hogy ilyen rohamosan javulni kezd, ez egyszerűen hihetetlen" - számolt be a jó hírről Tobin.

Dr. Sam Mohiddin, a középpályás másik kezelőorvosa szerint Muamba gyógyulásának üteme meghaladta várakozásaikat, ha ilyen ütemben halad felépülése, minden esélye megvan arra, hogy normális életet éljen. "Ilyenkor a kritikus pont mindig a gyors segítség. A White Hart Lane-i csapat és a londoni mentőszolgálat kiváló szakértelmén múlt minden"

Az egykori Zairében született, korábbi U21-es angol válogatott játékos a szombati mérkőzés 41. percében, a kezdőkör közelében zuhant a földre úgy, hogy senki nem ért hozzá. A bíró megállította a játékot, Muambát pedig percekig próbálták a pályán újraéleszteni, majd hordágyon levitték. Howard Webb játékvezető minden futballistát beküldött az öltözőbe, majd nem sokkal később bejelentették, hogy a találkozó nem folytatódik. A 23 éves középpályásnak sokáig kritikus volt az állapota, hétfőn azonban már azt közölték, hogy jobban lett, önállóan lélegzik, és a szíve is mindenfajta segítség nélkül ver. Azóta folyamatosan javul az állapota.