Női foci

Norvégia ellen lesz a legnehezebb dolga a válogatottnak

Címkék:

Kiss László, a női válogatott szövetségi edzője hasznos tapasztalatokkal gazdagodott a csapat közel kéthetes portugáliai edzőtáborozása során.

Norvégia ellen készülnek a magyarok - Fotó:mlsz.hu

A magyar női válogatott március első hetében a portugáliai Algarve Kupán vett részt. Kiss László együttese tökéletes körülmények között készülhetett fel a soron következő tétmeccseire. A szövetségi edző a torna tapasztalatairól beszélt az mlsz.hu-nak.

"Fantasztikus dolog, hogy eljutottunk a világ első számú felkészülési tornájára, mert ennyire jó körülmények között magyar női válogatott még nem készült fel soros feladataira. Az Algarve Kupa szervezői évek óta hívtak bennünket, de eddig nem volt lehetőségünk rá, hogy eleget tegyünk az invitálásnak. Kifogástalan körülmények vártak bennünket, gyönyörű tavaszi idő, hibátlan talajú pályák, kiváló szállás- és edzéslehetőségek jellemezték a kint töltött időszakot. Míg tavaly havonta egy-két napos összetartásokat tartottunk, idén összevontuk ezeket a rövid edzőtáborokat, és ebből lett ez a közel kéthetes túra, négy olyan mérkőzéssel, amelyen hasonló képességű csapatok ellen léptünk pályára. Korábban gyakran előfordult, hogy munkahelyi, vagy iskolai kötelezettségek miatt kulcsjátékosok maradtak le az összetartásokról, most a válogatottságot lemondó Jakabfi Zsanett mellett csak a sérültek nem tarthattak a csapattal. A tornát minden szempontból komolyan vették a szervezők, a mérkőzések előtt sajtótájékoztatókat tartottak, a meccseket egy portugál és egy japán televízió is élőben közvetítette. A viadalnak érezhetően komoly presztízsértéke van, mindenki a lehető legjobb eredményt igyekezett elérni, még úgy is, hogy a fő cél a formába hozás, a tétmeccsekre való minél jobb felkészülés volt."

Az Algarve Kupán következő Eb-selejtezős ellenfelünk, a norvég válogatott is részt vett (egy győzelemmel és három vereséggel zárt), a feszes program miatt azonban őket nem tudta megnézni a csapat és a szakmai stáb.

"Sok meccset sajnos nem láthattunk, de a tavalyi vb-tapasztalatok alapján látszik, hogy a női futball ugyanazt az utat járja be, mint a férfi. Már nem csak az északi típusú, a fizikális fölényükre építő válogatottak tudnak jó eredményt elérni, a világbajnok japánok például ismét döntőt játszottak, és újra hozni tudták azt a rendkívül szimpatikus focit, amit a világbajnokságon mutattak. Ha a férfiakkal keresünk párhuzamot, a német szervezettség és a spanyol játéktudás ötvözete jellemzi őket a legjobban. Következő ellenfelünket, a norvég válogatottat nem láttuk, de az eddigi tapasztalatok alapján ez lesz a legnehezebb meccsünk a hátralévő selejtezők közül. Nekünk sosem feküdt az északi stílusú futball, ezt az őszi súlyos vereségünk is mutatja. A mérkőzésen fontos szerepe lesz annak, hogy mentálisan mennyire tudunk felkészülni, bízom benne, hogy ezúttal szorosabb meccset tudunk vívni ellenük. Ősszel alulteljesített a válogatott, mindössze négy pontot szereztünk az öt selejtezőnkön, a következő mérkőzéseken hoznunk kell egy-két bravúrt is, hogy helyre billenjen a mérleg, és erre képesnek is érzem a csapatot."