Premier League előzetes

Mancini szerint a bajnoki cím a tét a Chelsea ellen

Remek mérkőzésekkel zárul szerdán az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulója. A Manchester City-Chelsea összecsapásnak a bajnoki cím szempontjából is kiemelt jelentősége van, az Arsenal az Everton otthonában lopakodna közelebb az élbolyhoz, Buzsáky Ákos csapata, a Queens Park Rangers a Liverpoolt fogadja.

Manchester City-Chelsea 20:45 Tv: Digi Sport Hathárom-tipp: x

A szuperrangadó mindkét csapat számára óriási jelentőséggel bír: a Citynek a Swansea elleni botlás (0-1) után át kellett adnia a vezető helyet a Unitednek, és ha újabb pontokat hullajt, a városi rivális már-már kényelmesnek mondható előnyre tesz szert. Ezzel tisztában van Roberto Mancini is. „Úgy vélem, ha a Chelsea győz ma este, akkor elbúcsúzhatunk a bajnoki álmoktól” – mondta a menedzser.

A derbin Carlos Téveznek is kiemelt szerep juthat, az ősszel kegyvesztetté vált, majd megbocsátást nyert argentin csatár a Kékek ellen térhet vissza a csapatba. „Igen, erre van esély” – fogalmazott az olasz szakember. „Carlos egyre jobb állapotban van, de 25-30 percnél több játékra így sem képes. Az lehetetlen, hogy 90 percig a pályán legyen” - tette hozzá Mancini. Rodney Marsh, a kékmezesek korábbi játékosa a BBC Radio 5-nek elmondta, nem tartja jó ötletnek Tévez bevetését, mert megbonthatja a harmóniát a csapaton belül.

A Chelsea az Arsenalt üldözi a negyedik helyért, hátránya éppen három pont az Ágyúsokkal szemben, akikre szintén kemény ütközet vár az Everton otthonában. Decemberben (a 15. fordulóban) még Villas-Boassal éppen a Kékek szakították meg a gyárvárosiak bajnoki veretlenségét, most a Roberto Di Matteóval új erőre kapott, irányításával eddig négy meccsen százszázalékos londoniak hasonló hőstettre készülnek.

Remek mérkőzésekkel zárul szerdán az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulója. A Manchester City-Chelsea összecsapásnak a bajnoki cím szempontjából is kiemelt jelentősége van

Az olasz menedzsernek az okozza a legnagyobb fejfájást, hogy elöl Didier Drogbát (négy meccsen három gól), vagy Fernando Torrest (dupla az FA-kupában) szerepeltesse. „Nehéz döntés lesz. Fantasztikus csapatunk van, fáj, ha egy nagy kaliberű játékost kell kihagynom, de csak 11-en lehetnek a pályán” – mondta Di Matteo, hozzátéve, hogy Drogba és Torres együtt is játszhat, de Daniel Sturridge is bevethető.

„A tabella azt mutatja, hogy a City többször nyert, mint mi, de a javunkra szól a tapasztalatunk, a játékosaink már rengeteg fontos és döntő meccsen szerepeltek. A City bivalyerős otthon, de minden sorozat megszakad egyszer. Nagyon szervezetten kell futballoznunk, meg kell akadályoznunk, hogy az ellenfél kibontakozhasson. A védelemtől a csatársorig kiemelkedő labdarúgók alkotják a Cityt, nem lehet kiemelni egyetlen csapatrészt sem, egyformán erősek mindenhol” – vélekedett az összecsapásról Di Matteo.

A Chelsea hét meccsel ezelőtt, 2008 szeptemberében tudott nyerni utoljára az Etihad Stadionban, 3-1-re.

Everton-Arsenal 21:00 Hathárom-tipp: x

David Moyes együttese nagy pofont kapott szerdán az Anfielden (0-3), és az Arsenal ellen sem a legjobb előjelekkel készülhet, kilenc meccse nyeretlen a londoniak ellen. Az Ágyúsok zsinórban ötször győztek a PL-ben, igaz, az Everton is háromszor nyert egymás után a Goodison Parkban, ráadásul a City, a Chelsea és a Tottenham ellen – gólt sem kapva. Parázs csata várható a mérkőzésen, ősszel Robin van Persie gólja döntött, a holland csak két góllal szerzett kevesebbet (26), mint az Everton valamennyi játékosa (28).

Queens Park Rangers-Liverpool 21:00
Hathárom-tipp: 2

A bajnokságban botladozó, de legutóbb a városi rivális Evertont elpáholó (3-0), a hazai kupákban menetelő Liverpool könnyen begyűjtheti a három pontot az elmúlt négy hónapban mindössze egy győzelmet felmutató QPR otthonában. Amióta Mark Hughes átvette a londoniak irányítását, mindössze egyszer nyert a csapat (előtte négyszer), míg Kenny Dalglishék abban reménykednek, hogy egy győzelemmel újraéleszthetik reményeiket a BL-t érő negyedik hely elcsípésére.

Decemberben Luis Suárez góljával diadalmaskodtak a Mersey-partiak, a Premier League történetében a QPR mindössze egyszer tudott nyerni a Vörösök ellen, 1994-ben a Loftus Roadon 2-1-re. Biztosra a Liverpool sem mehet, mert ugyan a Man. City mögött a legjobb a védekező rekordja a ligában (26 kapott gól), idegenben az utóbbi hat meccsből csak egyet nyert meg - igaz, Buzsákyék legutóbb január 21-én, azt megelőzően október 23-án győztek otthon.