Nemzetközi foci

A brazil szövetség exelnöke mégis kiszáll a FIFA végrehajtó bizottságából is

  • MTI

Személyes okokra hivatkozva hétfőn lemondott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságában elfoglalt pozíciójáról Ricardo Teixeira, aki egy hete távozott a brazil szövetség (CBF) és a 2014-es világbajnokság szervezőbizottságának éléről.

A 64 éves sportvezető levélben jelezte, hogy megválik posztjától, melyet 1994 óta töltött be.

"Azzal a szándékkal végeztem a munkámat, hogy megvédjem a kontinens labdarúgásának érdekeit, és hogy nemzetközi szinten fejlődni tudjon a dél-amerikai futball" - írta Teixeira a levélben, melyet a dél-amerikai konföderációnak (CONMEBOL) címzett, a FIFA végrehajtó bizottságába ugyanis ez a szervezet delegálta őt. A sportvezető nem részletezte, milyen személyes okok vezettek a lemondásához.

Teixeira - aki 1989 óta volt a CBF elnöke - múlt hétfőn, egészségügyi okokra hivatkozva távozott a brazil szövetség és a 2014-es vb szervezőbizottságának elnöki székéből, néhány nappal azután, hogy a brazilok összetűzésbe kerültek Jerome Valckéval, a FIFA főtitkárával. Utóbbi a 2014-es vb-vel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a lassú előkészületek miatt a házigazdáknak szükségük lenne egy "farba rúgásra".

Teixeirát regnálása alatt több alkalommal is korrupcióval vádolták. Tavaly David Triesman, az angol szövetség korábbi elnöke tavaly azzal állt elő, hogy a brazil sportvezető, a trinidadi Jack Warner, a paraguayi Nicolas Leoz és a thaiföldi Worawi Makudi különféle szívességeket kért azért cserébe, hogy a 2018-as vb-re kandidáló Angliát támogassa szavazatával.