Jégkorong

Kivégzések miatt elvehetik a fehéroroszoktól a 2014-es vb-t

  • MTI

Először utalt arra a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF), hogy a hétvégi kivégzések miatt elveheti Fehéroroszországtól a 2014-es világbajnokság rendezési jogát.

A vb egyik helyszíne a minkszk-i aréna lenneAz IIHF hétfői tájékoztatása szerint ha a 70 tagország küldöttjei közül valaki felveti a témát a májusi, Helsinkiben sorra kerülő kongresszuson, akkor a közgyűlés napirendi pontként tárgyalja meg a két év múlva esedékes vb áthelyezését.

Fehéroroszországban szombaton végrehajtották a halálos ítéletet két fiatal férfin, akiket a tavaly áprilisi, 15 halálos áldozatot és több mint 200 sebesültet követelő minszki metrórobbantás elkövetésével vádoltak. A kivégzések hallatán számos kormány és jogvédő szervezet tiltakozott, a német kormány szóvivője szerint erős kételyek övezik a minszki per jogszerűségét. Mihail Barsevszkij, az orosz kormány legfelsőbb bírósági képviselője úgy nyilatkozott, hogy a fiatalemberek kivégzése elsietett lépés volt.

A Nyugat-Európától egyre inkább elszigetelődő Fehéroroszország az utolsó európai állam, amely még alkalmazza a halálbüntetést. A kivégzetteket névtelen sírba temetik, és nem értesítik a rokonokat a sír helyéről.