Evezés

Ezüstérmet szerzett a magyar nyolcas a Temzén

  • VNA

Soha korábban nem ért el még magyar evezős egység ilyen jó eredményt a Temzén - a férfi nyolcas második lett a Head of the River Race-n.

A múlt hétvégén rendezték meg a Temzén a londoni evezősversenyek egyik leghosszabbikát: a „Head of the River Race” elnevezésű viadalt. A 4,25 mérföldes (6,8 km) regattán idén 404 evezős nyolcas egység állt rajthoz, melyeket 50-es csoportokban tíz másodpercenként indítottak. A magyar egység a könnyűsúlyú kategóriában, az olaszok mögött ezüstérmet szerzett, összesítésben pedig a győztes csehek mögött 22. helyet végzett. A versenyen a könnyűsúlyú válogatott nyolcas képviselte a magyar színeket: a tavalyi Európa-bajnoki 6. helyezett könnyűsúlyú négyesünk, a szolnoki Novák Edvin, Vallyon Bence, a bajai Forrai Dávid és a csepeli Krpesics Péter mellett a győri Vermes Péter, Révész Zoltán, Révész Péter, és a bajai Cselinácz János ült hajóba; kormányosuk a szegedi klub versenyzője, a Londonban élő Kitka Nóra volt.

A magyar evezős csapat kiválóan szerepelt a Temzén - Fotó: Magyar Evezős Szövetség

Az eddigi versenyeken a legjobb magyar evezős eredmény 2011-ben született, akkor 9. helyen végzett a magyar egység, melyben meghatározó szerepet játszott a később olimpiai kvótát szerző szolnoki páros: Simon Béla és Juhász Adrián, illetve más válogatott evezősök is. Ennek az eredménynek köszönhetően idén a 8. helyről startolhatott az egységünk. Az eredmény, melyet a könnyűsúlyú legénység elért, történelmi jelentőségű, mivel éremmel térhettek haza az 1926-óta naptárba kerülő evezős versenyről, melyen magyar egység korábban ilyen jól még nem szerepelt.