Angol foci

Az orvosok szerint nagyot javult Muamba állapota

  • MTI

Hétfő esti közös közleményében a klub és a kórház jelentős javulásról adott hírt Fabrice Muamba állapotával kapcsolatban. A Bolton Wanderers játékosának szombaton, a labdarúgó FA Kupa negyeddöntőjében megállt a szíve a pályán, s azóta egy londoni klinikán kezelik.

Az orvosok szerint a futballista állapota már nem kritikus.

"Estére jelentősen javult. - áll a kiadott közleményben. - Jelenleg már egyedül lélegzik, és felismeri a családtagjait, akiknek a kérdéseire reagál is. Ezek mind biztató jelek, ezzel együtt az intenzív osztály munkatársai továbbra is szigorú megfigyelés alatt tartják."

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke hétfőn levelet küldött Phil Gartside-nak, a Bolton elnökének, amelyben  azt írta: "sok erőt kíván a játékosnak a felépüléshez".

"Az ilyen pillanatok megmutatják, mi az igazán fontos az életben, és az is kiderül, hogy a futballszurkolók a nehéz időkben milyen szolidárisak tudnak lenni egymással. - fogalmazott a svájci sportdiplomata, hangsúlyozva, hogy: - A labdarúgó társadalom gondolatban Fabrice családjával, a klubjával, a szeretteivel van ezekben a nehéz időkben."

A futballista egyik barátja korábban azt mondta, hogy Muamba már beszél, franciául és angolul és kimondott néhány szót.

Az egykori Zairében született, korábbi U21-es angol válogatott játékos a szombati meccs 41. percében, a kezdőkör mellett zuhant a földre úgy, hogy senki nem volt a közelében. A bíró megállította a játékot, Muambát percekig próbálták a pályán újraéleszteni, majd hordágyon levitték. Howard Webb játékvezető minden futballistát lehívott, majd nem sokkal később bejelentették, hogy a találkozó nem folytatódik. A Tottenham Hotspur elleni mérkőzésen a Bolton kapuját a magyar válogatott Bogdán Ádám védte, az állás pedig 1-1 volt, amikor félbeszakadt a küzdelem.

A szombati eset miatt elhalasztották a Bolton soron következő, keddi bajnoki mérkőzését, melyen az Aston Villa lett volna az ellenfél.