NFL

Újabb fordulat a sztárirányító ügyében

  • Molnár Dávid

Továbbra sem jutott végső elhatározásra az Indianapolis egykori irányítója, Peyton Manning a jövőjével kapcsolatban. Bár Manning a Miami Dolphinst kihúzta saját listájáról, a Delfinek helyére egy új csapat került a San Francisco személyében, a már eddig is heves érdeklődést mutató Denver és Tennessee mellé.

Az NFL szabadügynök-piacának negyedik napja nem bővelkedett játékos-igazolásokban, ugyanakkor Manning-fronton érdekes csavar következett be. A nap elején Peyton Manning felhívta a Miami Dolphins vezetőségét, és közölte velük, hogy ne számítsanak arra, hogy őket választja legújabb munkaadóul. Ahelyett viszont, hogy a Denver és a Tennessee között kétesélyessé vált volna a sztárirányítóért folytatott verseny, egy harmadik fél is felbukkant, szinte a semmiből.

Az amerikai sportcsatorna (ESPN) tudomására jutott, hogy Manning a keddi nap folyamán – a szabadügynök-piac megnyitásának napján – Jim Harbaugh-val, a San Francisco 49ers vezetőedzőjével, illetve Greg Romannel, a 49ers offenzív koordinátorával erősített, ami tisztán jelzi, hogy a tavalyi NFC főcsoport-finalista csapat komolyan érdeklődik Manning kondíciója és játéka iránt.

Peyton Manning

A San Francisco a tavalyi alapszakaszt 13-3-as mérleggel zárta az NFC nyugati kvartettjének élén, és a New Orleans Saintst kiverve jutott a főcsoportdöntőbe, ahol a későbbi bajnok, a New York Giants hosszabbításban legyőzte őket. Bár Harbaugh igazi kezdőirányítót faragott Alex Smithből, egy száz százalékos formában lévő Peyton Manning rögtön egy magasabb szintre emelné a csapatot. A 49ers még azt is megkockáztatta, hogy egy év kihagyás után leszerződtette Randy Moss elkapót, Manninggel kiegészítve pedig az NFC egyik legnagyobb esélyesévé nőné ki magát a gárda.

A sors pikantériája is a San Francisco esélyeinek kedvez, hiszen Jim Harbaugh volt pont annak az Indianapolis Coltsnak az irányítója, mely anno Manninget draftolta – talán a közös múlt is plusz motivációt jelent Manningnek. Harbaugh emellett arról is híres, hogy leginkább a „most nyerjünk” felfogásnak a híve, és a 36 esztendős Manningnek kifejezetten tetszhet ez a hozzáállás, tekintve hogy nincs már sok szezonja hátra. A vezetőedző valószínűleg minden tőle telhetőt bevet mind a szabadügynöknél, mind a vezetőségnél, hogy a 49ers magához csábítsa a legmagasabban jegyzett játékost a szabadügynök-piacról.

Manning kegyeiért ugyanakkor továbbra is versenyben van a Tennessee Titans és a Denver Broncos is. Azonban míg a Broncosnak van pótterve Tim Tebow személyében, ha esetleg Manning őket is faképnél hagyná, addig a Tennessee-nek igazi szüksége lenne egy vérbeli irányítóra, hiszen tavaly Matt Hasselback egy igen csak megbízhatatlan teljesítménnyel abszolválta az alapszakaszt.

A Manning kegyeit elvesztő Dolphins közben már el is kezdhet gondoskodni a saját irányítóproblémájával, így pedig Matt Flynn nagy eséllyel pályázhat a Dolphins kezdő irányítói posztjára. Flynn a tavalyi alapszakaszt Aaron Rodgers mögött húzta le a cserepadon, de az utolsó fordulóban Matthew Stafforddal együtt döntöttek csúcsot, miután a két irányító összesen 1000 yardot szedett össze a Packers-Lions derbin. Az irányító pedig még csak a 27. életévét tapossa, tehát akár hosszabb távú szerződéssel is megkínálhatja leendőbeli kenyéradója.

NFL
Szabadügynök-piac, negyedik napi igazolások
Játékos Korábbi csapat Új csapat Évek száma Évi fizetés
Jugua Parker Philadelphia Cleveland n/a n/a
John Abraham Atlanta Atlanta n/a n/a
Cedric Griffin Minnesota Washington n/a n/a
Levi Brown Arizona Arizona 5 n/a
Chaz Schilens Oakland New York Jets n/a n/a
Drew Stanton Detroit New York Jets n/a n/a
Matt Birk Baltimore Baltimore 3 n/a