Sportpolitika

Újabb "őskövület" távozott a NOB-ból

  • VNA

Néhány hónappal "nyugdíjazása" előtt, önszántából mondott le minden posztjáról a mexikói NOB-tag, Mario Vazquez Rana.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mexikói tagja, Mario Vazquez Rana meglepő, négyoldalas közleményben jelentette be csütörtökön, hogy lemond a nemzetközi olimpiai mozgalomban betöltött valamennyi posztjáról. A 79 esztendős sportdiplomata évek óta az egyik legbefolyásosabb tagja a NOB-nak, mostani lépése ezért ért váratlanul mindenkit. A 79 esztendős Rana a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) elnöki posztját is feladja. Az ok meglepő, hiszen a mexikói sportvezető az utódlása körül kialakult "mocskos harcot" jelölte meg fő indoknak.

Az utódlásáért zajló "őrült és agresszív" harc miatt válik meg ugyanis idő előtt posztjától. A nyáron Vazquez Rana betölti a nyolcvanadik életévét, a NOB életkorra vonatkozó szabályai miatt pedig amúgy is távozni kényszerülne ekkor a szervezet tagságából. "Elfogadom, hogy sokan szeretnének magasabbra jutni, de a lojalitás mindenfajta hiányával nem tudok ilyen formában azonosulni" - állt Rana közleményében. A hírek szerint két esélyes van az ANOC elnöki posztjára, az ázsiai olimpiai bizottságokat tömörítő szervezet elnöke, a kuvaiti Ahmed Al-Fahad Al-Sabah, illetve az európai tagszervezeteket vezető ír Patrick Hickey.

Vazquez Rana 1979 óta vezette az ANOC-ot, a NOB-tagok közé pedig 1991-ben választották meg, ahol 2000-től kezdve a Végrehajtó Bizottságnak is tagja volt.