NFL

Mario Williams kasszát robbantott

  • Molnár Dávid

Folytatódtak a szabadügynök-igazolások az NFL szabadügynök-piacának harmadik napján. A nap fogása egyértelműen a Buffalo Billsé volt, akik Mario Williamst csábították az AFC keleti kvartettjében található csapathoz busás fizetésért cserébe.

Az idei szabadügynök-piac egyelőre úgy tűnik, hogy rekordok döntéséről szól, már ami a fizetések összegét illeti. Miután pár nappal ezelőtt a Detroit Lions a liga történetének legnagyobb szerződésével kínálta meg Calvin Johnsont, csütörtökön újabb játékos vonult be a történelembe a liga legdrágább védőjátékosa címén. Mario Williams hat évre írt alá a Buffalo Billshez, összesen 100 millió dollárért, amiből 50 milliót garantáltan meg fog kapni a játékos, akárhogy is alakuljon sorsa Buffalóban. Soha ennyit még nem fizettek védő játékosért a ligában.

Mario Williams a sajtótájékoztatón

Williams hat szezonon keresztül a Houston Texans védőegysége élén terrorizálta az ellenfelek irányítóit. Az előző idényben csupán öt mérkőzésen lépett pályára, miután a mellében egy izomszalag elszakadt, de így is tizenegy alkalommal terítette le az ellenfelek labdát birtokló játékosait, emellett pedig ötször az irányítókat is sikerült sackelnie. Williamsnek rögtön a második idénye volt a legjobb eddigi pályafutása során, 2007-ben 59 tackle-t és 14 sacket tudott felmutatni.

„Nagyon boldog és izgatott vagyok. Alig tudom kivárni, hogy végre játszhassak. Nincs nyomás rajtam, eddig is játszottam nagyszerű irányítók ellen” – nyilatkozta Williams, utalva ezzel a csoportban játszó Tom Bradyre és Mark Sanchezre, a New England, illetve a New York Jets quarterbackjeire.

A Tennessee Titans miközben Peyton Manning végleges döntésére vár sikeresen leigazolta az All-Pro guardot, Steve Hutchinsont, jelentősen megerősítve ezzel a csapat támadófalát. Az egykori Minnesota-játékos három évre kötelezte el magát az új klubjához, és évi 5.33 millió dollár fogja ütni a markát a legújabb kontraktusa értelmében. Hutchinson a liga egyik legjobb futójátékosának, Chris Johnsonnak a dolgát könnyítheti meg a támadások során, és ha esetleg Peyton Manning is csatlakozna a gárdához, akkor rögtön a csoport favoritjává nőné ki magát a Tennessee.

Eddie Royal, aki eddig a Denver Broncos színeiben keserítette meg a San Diego Chargers életét, úgy döntött, hogy ideje, hogy forduljon a kocka, és hároméves szerződést kötött a Chargersszel. Royal, aki elkapó és egyben punt returner poszton is bevethető, tavaly 8.1 yardot átlagolt és egy touchdownt is szerzett, de bizonyára ágyéksérülései is közrejátszottak a gyengébb idényében. Royal legjobb szezonja rögtön az újonc debütálása volt 2008-ban, amikor is 980 yarddal gyarapította saját és csapata számláját, valamint öt touchdownnal is megörvendeztette a szurkolókat és a csapattársakat egyaránt.

Bár az eddigi offszezonban leginkább a botrányai miatt került középpontba a New Orleans Saints, azért a csapat igyekszik tovább erősíteni keretén, miközben szorgosan ügyködnek azon a vezetők, hogy megállapodjanak Drew Breeszel. A Szentek a Baltimore Ravens guardját, Ben Grubbsot igazolták le öt évre összesen 36 millió dollárért, amiből 16 millió garantált, valamint az aláírás pillanatában további 10 millió dollár illette meg a játékost. Grubbs az előző idényben Ray Rice futásai közben tisztította meg az utat a Ravens futósztárja előtt, a Saintsnél pedig Darren Sprolesnak, Pierre Thomasnak vagy Mark Ingramnek segíthet be.

A két legnagyobb név, Peyton Manning és Mark Wallace továbbra sem döntött a jövőjével kapcsolatban, de Manning végső elhatározása már csak idő kérdése, és valószínűleg Wallace sem sokáig marad csapat nélkül.

NFL
Szabadügynök-piac, harmadik nap
Név Egykori csapat Új csapat Évek száma Évi fizetés
Erik Coleman Detroit Detroit 1 n/a
Artis Hicks Cleveland Miami 1 $2M
Levi Brown Arizona Arizona 5 n/a
Eddie Royal Denver San Diego 3 n/a
Steve Slaton Miami Miami 1 n/a
Mike Adams Cleveland Denver 2 n/a
Jamaal Westerman New York Jets Miami n/a n/a
Kevin Boss Oakland Kansas City 3 $3M
Israel Idonije Chicago Chicago 1 n/a
Brandon Meriweather Chicago Washington 2 $3M
Steve Hutchinson Minnesota Tennessee 3 $5.33M
Mario Williams Houston Buffalo 6 $16M
Brodney Pool New York Jets Dallas 1 n/a
Adam Snyder San Fransisco Arizona 5 n/a
Frostee Rucker Cincinnati Cleveland 5 $4.2M
Ben Grubbs Baltimore New Orleans 5 $7.2M
Le’Ron McClain Kansas City San Diego 3 n/a
Dan Orlovsky Indianapolis Tampa Bay 2 $1.25M
Richard Marshall Arizona Miami 3 $5.33M $6M
Kellen Davis Chicago Chicago 2 n/a