NFL

Vihar előtti csend jellemzi a szabadügynök-piacot

  • Molnár Dávid

Kedden rajtolt el az NFL szabadügynök-piaca, és ahogy azt sejteni lehetett, egyelőre nem sok játékos talált új otthonra. Peyton Manning sorsa továbbra sem dőlt el, de ha a napokban döntésre jut, akkor az valószínűleg fel fogja pezsdíteni a piacot.

Peyton ManningBár az NFL szabadügynök-piaca kedden megnyílt, egyelőre a csapatok várnak arra, hogy a Manning-dominó kifejtse hatását. Peyton Manning még 36 éves kora ellenére is a liga meghatározó játékosai közé tartozik, és abban senki sem kételkedik, hogy akárhol is köt ki az egykori Indianapolis-csillag, az a csapat jelentősen meg fog erősödni.

A másik hátráltató tényező, hogy a menedzserek a saját franchise játékosaik meghosszabbításán ügyködnek. Az idei franchise játékosok között olyan nevek találhatóak, mint Drew Brees, a szerdai napon hosszabbítást aláíró DeSean Jackson a Philadelphiából vagy Wes Welker, aki szintén a liga elkapóinak etalonjába tartozik.

A franchise játékosok
Az NFL menedzserek élhetnek opciójukkal, és évente egy lejáró szerződésű játékosukra kiróhatják a franchise taget, amivel gátat szabhatnak annak, hogy más csapatok is megkörnyékezzék az adott játékost. Az NFL ily módon ad lehetőséget a csapatoknak, hogy kulcsjátékosaikat marasztalva tartsák egyben keretüket, amíg csak a fizetési sapka engedi. A franchise tagnek két válfaja létezik: lehet exkluzív, illetve nem exkluzív. Előbbi esetében a játékos csak az adott csapattal tárgyalhat, utóbbi lehetőségnél meghallgathat más ajánlatokat is. Ha egy külső külső csapat szerződést kínál a játékosnak, az eredeti klub dönthet úgy, hogy megtartja a játékos szolgálatait az adott pénzösszegért, vagy elengedi őt a másik csapat számára. Ha utóbbira kerül sor, akkor az eredeti klubot kompenzációképpen draftjogok illetik meg. A kluboknak november 1-ig kell megállapodniuk játékosaikkal, különben a hoppon maradtak már nem játszhatnak az adott évben. Ha a csapat a liga által meghatározott fizetéstől meghátrál, akkor az adott játékos rögtön szabadügynökké válik.

A keddi fejlemények egyik legérdekesebb húzásának Brandon Marshall elcserélése volt, aki a gyenge Miamiban hat touchdownt szerzett, és emellett 1214 yarddal is dicsekedhetett elkapóként. A Miami mindösszesen két draftcéduláért vált meg az értékes játékosától, ami után sokan arra gyanakodtak, hogy a Dolphins mindent megtesz Manning megszerzésének érdekében, kezdve azzal, hogy elegendő helyet teremtenek a fizetési sapka alatt arra, hogy az irányító leendőbeli gázsija beférjen. A szerdai hírek után azonban lehet inkább az állhat a háttérben, hogy Marshall ellen rendőrségi eljárás indult New Yorkban, miután megütött egy nőt, és ez elég kínosan érintette a Miami vezetőségét. Ettől függetlenül előreláthatólag a felépülő Jay Cutler egyik kedvenc célpontjává fogja kinőni magát a hetedik évét taposó Marshall.

Megatron, azaz Calvin Johnson hosszabbításáról már volt szó korábban, de nem ő az egyetlen elkapó, akinek busás fizetés lett a jutalma az elmúlt szezon eredményei után. A New Orleans Saints is marasztalni tudta a szabadügynök státuszba lépő Marques Colstont, aki legújabb kontraktusa értelmében évi nyolc millió dollárt fog kóstálni, és további öt évre kötelezte el magát első NFL-es klubjához. A San Diegóból távozó Vincent Jackson markát még ennél is nagyobb fizetés illeti: Jackson Tampa Baybe rakta át székhelyét, szintén ötéves szerződést aláírva, melynek következtében évi tizenegy millió dollárral fog gazdagodni a bankszámlája. Jacksont a San Diego Robert Meachemmel akarja pótolni, a Saintstől érkező játékos négy évre írt alá a Chargershez.

A Washington két játékost is magához csábított eme pozícióból, Josh Morgan San Fransiscóból, míg Pierre Garcon Indianapolisból érkezett a fővárosba, bár legújabb kontraktusuk részleteit egyelőre homály fedi.

NFL
2012-es franchise tagelt játékosok
Játékos Csapat Megjegyzés
Calais Campbell Arizona Cardinals  
Brett Grimes Atlanta Falcons  
Ray Rice Baltimore Ravens  
Matt Forte Chicago Bears  
Mike Nugent Cincinnati Bengals  
Phil Dawson Cleveland Browns  
Anthony Spencer Dallas Cowboys  
Matt Prater Denver Broncos  
Cliff Avril Detroit Lions  
Josh Scobee Jacksonville Jaguars  
Dwayne Bowe Kansas City Chiefs  
Wes Welker New England Patriots  
Drew Brees New Orleans Saints  
Steve Weatherford New York Giants  
Tyvon Branchs Oakland Raiders  
DeSean Jackson Philadelphia Eagles Hosszabbított öt évre, 51 millió dollárért.
Dashon Goldson San Fransisco 49ers  
Michael Griffin Tennessee Titans  
Fred Davis Washington Redskins  

A szerdai napon a legaktívabban a Dallas ügyködött kerete erősítésének reményében. A Cowboys szert tett Kyle Orton játékjogára, aki Tony Romo megbízható cseréjévé válhat, főleg, ha Romo jövőre sem lesz makkegészséges. Orton mellett megállapodtak egy futójátékossal is, Lawrence Vickersszel, illetve Brandon Carr-ral, aki a védelemben, valamint Mackenzy Bernadeau-val, aki pedig a támadások során lehet segítségére a csapatnak.

Bár a legtöbb csapat élt játékosainak franchise tagelésével, mégis maradtak jópáran, akik bankot robbanthatnak a szabadügynök-piacon. Mario Williams, a Houston Texans linebackere lehet az egyik ilyen szerencsés, és Peyton Manning mellett jó kilátásoknak örvendhet Mike Wallace is, a Pittsburgh egykori elkapója. Még szabadon igazolható Matt Flynn is, aki a tavalyi szezon során megmutatta, főleg az utolsó fordulóban, hogy bátran lehet rá számítani kezdő irányítóként.

Természetesen a legnagyobb erősítést Peyton Manning jelentené, aki a minap maratoni, nyolc órás tárgyalást folytatott a Tennessee vezetőségével. Végső döntésére a napokban lehet számítani, azt követően pedig valószínűleg a maradék nagyobb nevek is pillanatok alatt lekerülnek a piacról.

NFL
Szabadügynök-piac
Játékos Egykori csapat Új csapat Évek száma Évi fizetés
Martellus Bennett Dallas NY Giants 1 $2.5M
Peyton Hillis Cleveland Kansas City n/a n/a
Brandon Carr Kansas City Dallas 4 n/a
John Carlson Seattle Minnesota 5 n/a
Cory Redding Baltimore Indianapolis n/a n/a
Carlos Rogers San Francisco San Francisco 4 $7.825M
Jarret Johnson Baltimore San Diego 4 n/a
Kyle Orton Kansas City Dallas 3 n/a
Nick Folk NY Jets NY Jets n/a n/a
Eric Weems Atlanta Chicago 5 n/a
Jared Gaither San Diego St. Louis 4 n/a
Eric Wright Detroit Tampa Bay 5 n/a
Carl Nicks New Orleans Tampa Bay 5 n/a
Jeremy Mincey Jacksonville Jacksonville 4 n/a
Robert Meachem New Orleans San Diego 4 $6.475M
Adam Carriker Washington Washington 4 $5M
PierreGarcon Indianapolis Washington n/a n/a
Josh Morgan San Francisco Washington n/a n/a
Dwight Lowery Jacksonville Jacksonville 4 n/a
Reggie Wayne Indianapolis Indianapolis 3 $5.833333M
Cortland Finnegan Tennessee St. Louis 5 $10M
Sione Pouha NY Jets NY Jets 3 $5M
Harry Douglas Atlanta Atlanta n/a n/a
Chris Redman Atlanta Atlanta n/a n/a
Vincent Jackson San Diego Tampa Bay 5 $11M
Jason Campbell Oakland Chicago 1 n/a
Red Bryant Seattle Seattle 5 $7M
Joel Reinders   NY Giants n/a n/a
Perrish Cox   San Francisco 2 n/a
Nick Hardwick San Diego San Diego 3 $4.5M
Tim Jennings Chicago Chicago 2 n/a
Marques Colston New Orleans New Orleans 5 $8M
Jordan Babineaux Tennessee Tennessee 2 n/a
Randy Moss   San Fransisco 1 n/a