Európa Liga

Nagyon sima United-búcsú, gyors egyenlítés után kiesett az Udinese

A Manchester United nem tudott a Bilbao egyenrangú partnere lenni, így kettős vereséggel búcsúzott az Európa Liga nyolcaddöntőjének visszavágója után. Az Udinese gyorsan kiegyenlítette hátrányát az AZ ellen, mégis kiesett, a Valencia könnyen megőrizte előnyét a PSV otthonában.

Athletic Bilbao-Manchester United

A Vörös Ördögöknek a hazai pályán elszenvedett 3-2-es vereség miatt legalább két gólt kellett volna szerezniük, de már az első percekben sem érződött a vendégeken, hogy nagyon eltökéltek lennének. A Bilbao volt veszélyesebb, többet birtokolta a labdát, és egy szabadrúgás révén a gólszerzéshez is közel került, De Marcos centikkel lőtt a bal kapufa mellé.

Aztán nem sokkal később egy remek indítás után Muniain került helyzetbe, de ő a jobb kapufát találta el, a kipattanót pedig De Marcos csúnyán a nézőtérre vágta.

Egy kis időre felébredt a Manchester United, jobban játszott mezőnyben, de gólt végül a hazaiak szereztek. Llorente kapott egy hosszú indítást, és a jobb oldalról kapásból a hosszú alsóba lőtt a forgolódó Rio Ferdinand mellől. (1-0)

A Bilbao játékosai örülnek Fernando Llorente góljának a Manchester United elleni Európa Liga-mérkőzésen 2012-ben.

Ezek után már három találatra lett volna szüksége Sir Alex csapatának, és Giggs egy fejessel közel is került a gólszerzéshez, de a védők blokkolni tudták a kísérletét.

Llorentét még az első félidőben le kellett cserélni csípőfájdalmai miatt, de ettől nem lett kevésbé veszélyes a baszk együttes. A második játékrészt is sokkal jobban kezdték a hazaiak, és Susaeta, Aurtenetxe, valamint Iraola is helyzeteket hagyott ki. Utóbbi három védőt is befűzött a tizenhatoson belül, óriási ziccerből mégis mellé tudott gurítani.

A Unitednek köze nem volt a meccshez, és a 60. perc után Ferguson mester látványosan fel is adta a továbbjutás lehetőségét, Ferdinand helyett Smallingot, Carrick helyett pedig a 19 éves Pogbát küldte pályára. Az újabb hazai gólt ők sem tudták megakadályozni, egy jobb oldali beadás után Toquero küzdött Smallinggal, tőlük De Marcoshoz került a játékszer, aki laposan lőtt a bal oldalra, és a labda végül Evans lábáról vágódott be. (2-0)

A folytatásban is fölényben volt a Bilbao, de egy becsületgólt azért még szerzett a Manchester, nem is akármilyet: Rooney távolról bombázott a bal felsőbe. (2-1)

A gól után mindkét oldalon voltak még helyzetek, a hajrában főleg a Manchester United volt veszélyes, de összességében sima és megérdemelt győzelmet aratott az Athletic Bilbao, amely így kettős győzelemmel került a legjobb nyolc közé.

Udinese-AZ Alkmaar

A 2-0-s hátrányból induló Udinese már a második perc végén tizenegyest tudott kiharcolni, amit Di Natale be is lőtt, ráadásul emberelőnybe is kerültek a hazaiak, hiszen Viergevert kiállította a játékvezető. (1-0)

Az első negyedóra végén már egyenlő volt az összesített állás, miután Pasquale kapott remek labdát a bal oldalon, önzetlenül középre passzolt, onnan pedig Di Natale a hálóba továbbított. (2-0)

A hazaiak továbbra is olasz csapatoktól szokatlan fölényben voltak, nagy elánnal támadtak, de hiába volt a gyors egyenlítésük, a 32. percben újra bajba kerültek. Szép vendégakció végén ugyanis Falkenburg cselezte magát lövőhelyzetbe tíz méterre a kaputól, és szépen felvarrta a labdát a jobb felsőbe. (2-1)

Ezek után még két újabb gólra lett volna szükségük a fekete-fehéreknek, akik Di Natale vezetésével próbálkoztak is becsülettel, de eredménytelenül. Sőt! Összesítésben még nagyobb hátrányba kerülhettek volna, a 63. percben ugyanis büntetőhöz jutott az AZ. Ezt azonban Elm a kapu fölé lőtte, így maradt még némi esélye a hazai csapatnak.

Fel is pörgette őket ez a minimális esély, de több nagy helyzetet is kihagytak egymás után. A fölényük az egész mérkőzésen megmaradt, de Alvarado kapuját nem tudták többször bevenni, így az Alkmaar jutott tovább.

PSV-Valencia

Az első, 4-2-re végződött mérkőzésen nagyon könnyen került 4-0-s előnybe a végét ellazsáló Valencia, azóta azonban Fred Rutten vezetőedzőt kirúgták a PSV-től, és Philip Cocu vette át a helyét. Ő látszólag össze tudta kapni a csapatot, amelynek sokkal több tartása volt, mint az odavágón, igaz, a spanyolok is kisebb lelkesedéssel játszottak.

A hazaiak tehát veszélyesek voltak, helyzeteket tudtak kialakítani, de Diego Alves remekelt a vendégek kapujában, többek között Toivonen közeli fejesét is kiütötte. A másik oldalon Tytonnak főleg a szünet előtt akadt dolga, ekkoriban például csodálatos mozdulattal, ujjheggyel ütötte centikkel a kapufa mellé Jordi Alba emelését.

A második félidőben aztán gyorsan eldőlt a továbbjutást, egy rövid felszabadítás után Feghouli távolról lőtt rosszul, de a felpattanó labdába Rami beletette a fejét, így az a kapu bal oldalába pattant. (0-1)

Az 5-2-es összesített állás láthatóan elkedvetlenítette az eindhoveineket, de azért így is összejött az egyenlítő góljuk, amit a 64. percben Toivonen szerzett. (1-1)

A továbbra is lendületes mérkőzés hajrájában a két gólszerző még összekapott a Valencia kapujának tizenhatosánál, és mivel Rami ütött nagyobbat, ő piros lapot kapott, míg Toivonen megúszta egy sárgával.

Több gól már nem esett, így ebből a párharcból a Valencia került be negyeddöntőbe.

Hannover-St.Liége

A 2-2-es összesítésről induló mérkőzésen alig szerzett valamivel lassabban gólt Abdellaoue, mint Udinében Di Natale, a 4. percben már 1-0-ra vezetett a Hannover.

A folytatásban a vendégek középhátvédje, a brazil Kanu két öngólt is vétett, ráadásul Gakpe kiállítása után emberhátrányba is kerültek a belgák, majd a hosszabbításban még Pinto is betalált. A Hannover így sima 4-0-s győzelemmel, 6-2-es összesítéssel jutott tovább.

Európa Liga
Nyolcaddöntő, visszavágók
Athletic Bilbao (spanyol)-Manchester United (angol) 2-1 (1-0)
gólszerzők: Llorente (23.), De Marcos (65.), illetve Rooney (80.)
Továbbjutott: az Athletic Bilbao, kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel.
Hannover 96 (német)-Standard Liege (belga) 4-0 (2-0)
gólszerzők: Abdellaoue (4.), Kanu (21., öngól), Ya Konan (73.), Pinto (92.)
kiállítva: Gakpe (58., Standard Liege)
Továbbjutott: a Hannover 96, 6-2-es összesítéssel.
PSV Eindhoven (holland)-Valencia (spanyol) 1-1 (0-0)
gólszerzők: Toivonen (64.), illetve Rami (47.)
kiállítva: Rami (89.)
Továbbjutott: Valencia, 5-3-as összesítéssel.
Udinese (olasz)-AZ Alkmaar (holland) 2-1 (2-1)
gólszerzők: Di Natale (3., 15., az elsőt 11-esből), illetve Falkenburg (32.)
kiállítva: Viergever (2., AZ Alkmaar)
Továbbjutott: az AZ Alkmaar, 3-2-es összesítéssel.