Forma-1

Räikkönen abszolút híve lettem - David Coulthard

David Coulthard, a Williams, a McLaren és a Red Bull korábbi Forma-1-es pilótája a brit közszolgálati televízió, a BBC jelenlegi szakértője, és a csatorna honlapjának nyilatkozott arról, hogy szerinte milyen esélyei vannak a hétvégén induló szezonban Kimi Räikkönennek, a Lotus színeiben a ralizásból visszatérő 2007-es világbajnoknak.

Räikkönen 2001 és 2009 között szerepelt korábban a Forma-1-ben, a Saubernél, a McLarennél és a Ferrarinál versenyzett, és 2007-ben az olasz istállóval világbajnoki címet is szerzett. 2010-11-ben a rali-világbajnokságon szerepelt, és most a Lotus színeiben tér vissza. A szezon előtti tesztek alapján nagy reményekkel, hiszen Barcelonában ő volt a leggyorsabb az egész mezőnyben, és David Coulthard szerint a versenyeken is egy jó, lelkes Kimit láthatunk majd.

"Szkeptikus voltam, amikor először hallottam, hogy visszatér. De aztán Ausztriában részt vettünk vele, Sebastian Vettellel meg még néhány versenyzővel egy rendezvényen, ahol mindenféle járművek voltak, autók, motorok, és ő próbálta ki mindegyiket először, és ő hagyta ott az összeset utolsóként" - ecsetelte a korábbi brit pilóta egykori csapattársa lelkesedését.

Kimi Räkkönen és David Coulthard sétálnak a McLaren Mercedes versenyzőiként a Forma-1 egyik futama előtt 2004-ben.

"Szerintem csak azért tér vissza, mert belső késztetést érzett. Csak jól akarja érezni magát, nem hiszem, hogy egyelőre komolyabb tervei lennének. Gondolom, hiányzott neki a kerék a kerék elleni harc, és a vele járó adrenalin. Más dolog egy óra ellen küzdeni a legjobb időért, mint a rajtrácson állni és várni, hogy kialudjanak a lámpák. Én sem szerettem soha egyedül körözni, hogy elérjek egy jó időt. Az egymás elleni harc adja az igazi élvezetet" - vélekedett Coulthard a finn visszatérésének okairól.

Arról, hogy a sokak által flegmának tartott korábbi világbajnok milyen versenyző lehet a "második karrierje" során, így vélekedett: "Szerintem változott. Ne felejtsük el, hogy 21 évesen szállt be az F1-be, nagyon fiatalon. Mostanra már volt ideje végiggondolni, hogy mit is szeretne csinálni. Szerintem érettebb pilótaként tér vissza. Én szkeptikusból abszolút híve lettem, jó lesz neki, jó lesz a Forma-1-nek és jó lesz a szurkolóknak is, hogy visszajön."

A teszteken remeklő finn esélyeiről a következőket mondta Coulthard: "Ha a Lotus teret enged neki, ha önmaga lehet, a boldog autóversenyző, akinek nem kell olyan dolgokkal foglalkoznia, amiket nem szeret, akkor jobb lehet, mint korábban volt. De az eredményei függenek majd az autótól is. Jól szerepeltek a teszteken, de a vasárnapi futamig nem tudhatjuk meg, hogy tényleg ennyire jók vagy csak a szponzoroknak tetszelegtek. Azt tudom, hogy a Lotusnál ott van a nyerő DNS. Korábban Benettonként és Renault-ként is címeket nyertek, így nem látok okot rá, hogy miért ne lehetnének versenyképesek. De hogy már most komolyan kihívhatják-e a Red Bullt, a McLarent a Ferrarit és a Mercedest...? Várjunk egy kicsit, és meglátjuk!"