Wales

A Walesi Kupán keresztül vezethet a Swansea és a Cardiff útja Európába

megosztom

A Walesi Labdarúgó Szövetség (FAW) kérelmezte az UEFA-nál, hogy engedélyezze a Walesi Kupa győztesének az indulást az Európa Ligában, így juttatnák ki a nemzetközi porondra az angol bajnoki rendszerben szereplő legjobb csapataikat.

Az angol ligarendszerben szereplő együttesek 1995 óta nem indulhatnak a Walesi Kupában, illetve azóta a walesi szövetség égisze alól csak a bajnokságban szereplő csapatok indulhatnak a nemzetközi sorozatokban. Ugyanakkor az angol ligában szereplő gárdák képviselik a legmagasabb színvonalat az Egyesült Királyság tagországában, és a többiek már egy-egy főtábla közeli Európa Liga-szereplésnek is örülhetnek.

A FAW ezért azt szeretné, ha a hat "kiugrott" együttes, a jelenleg a Premier League-ben szereplő Swansea, a Championship élmezőnyéhez tartozó Cardiff, valamint az alsóbb osztályokban szereplő Wrexham, Newport County, Colwyn Bay és Merthyr Town a Walesi Kupában szerepelnének, és onnan indulási jogot szerezhetnének az Európa Ligában. Már a most zajló szezonban is meghívták ezeket a klubokat a hazai sorozatba, de csak a Newport, a Wrexham és a Merthyr fogadták el a lehetőséget.

A Cardiff City játékosai örülnek az Angol Ligakupa döntőjében a Liverpool ellen szerzett góljuknak 2012-ben.

A két "nagycsapat", a Swansea és a Cardiff elzárkózása érthető is, főleg, hogy utóbbi bejutott a Ligakupa döntőjébe, így nem állt messze az EL-szereplés lehetőségétől. A finálét ugyanakkor a Liverpool nyerte meg, és akkor sem kaphatja meg az ezért járó EL-helyet a walesi csapat, ha a Vörösök a bajnoki helyezés alapján is kvalifikálnak, mert akkor egy Premier League-szereplőé lesz a lehetőség. Összességében tehát jóval könnyebb útjuk is lehetne a hazai kupában a csapatoknak Európa felé, de ehhez kedvező döntést kell kapniuk az európai szövetségtől.

A FAW kérelmét az UEFA vizsgálja, és gyors döntés esetén akár már a következő idénytől megkaphatják a lehetőséget a walesi csapatok, de szinte biztos, hogy ehhez le kell mondaniuk az angol FA-kupás és ligakupás szereplésről.

"Biztos, hogy kompromisszumokat kell kötni" - mondta Jonathan Ford, a walesi szövetség elnöke. "De ezen a dolgon már jó ideje dolgozunk, és néhány hét múlva már az UEFA végrehajtó bizottsága elé kerül az ügy. A szabályok szerint két különböző szövetség azonos jellegű sorozatában nem indulhat senki, és nem harcolhat ki európai szereplési jogot. Ha átmegy a kérelmünk, akkor fantasztikus lehetőséget kaphatnának a csapataink, és biztos könnyen haza tudnánk csábítani a Swansea-t és a Cardiffot is, hiszen a kupa megnyerésével könnyedén kijuthatnának az Európa Ligába."

megosztom