Birkózó Eb

Abszolút meg vagyok elégedve a két éremmel - Struhács György

  • MTI

Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya elégedetten értékelte tartalékos összeállítású csapata szereplését a belgrádi birkózó Európa-bajnokságon, melyen Módos Péter (55 kg) ezüst-, Lőrincz Viktor (84 kg) pedig bronzérmet szerzett.

"Abszolút meg vagyok elégedve az Eb-n szerzett két éremmel, melyek mellett még volt egy ötödik helyezésünk is" - nyilatkozta hétfőn az MTI-nek a szakember. - "Vasárnap Lőrincz Viktor meglepetést tudott okozni harmadik helyével, pedig a versenye előtt nem számítottam rá. Nagyon örülök a produkciójának, mert mindenben javult a korábban nyújtott birkózásához képest. Világbajnoki bronzérmest tudott legyőzni, ráadásul a bolgár vb- és Eb-győztessel is abszolút partiban volt, tulajdonképpen egy kis figyelmetlenség okozta a vereségét."

Struhács az április végén kezdődő olimpiai kvalifikációs versenyek szempontjából is nagyon biztatónak nevezte Lőrincz produkcióját, ugyanis az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán súlyos sérülése miatt a 2006-os Eb-győztes Lőrincz Tamás (66 kg) 21 éves öccsének kell kiharcolnia a londoni részvételt 84 kg-ban.

Az Eb utolsó napján szerepelt másik két versenyzővel már kevésbé volt megelégedve a kapitány: "Szabó Martin (74 kg) csalódást okozott nekem, gyengén, bátortalanul birkózott, míg Korpási Bálintnak (66 kg) a formájával voltak gondok."

A kapitány korábban elismerően beszélt a szombaton szerepelt Módos Péterről, az ötödik helyen végzett Deák Bárdos Mihályról (120 kg), illetve a négy mérkőzésen szőnyegre lépett, végül nyolcadik Rizmajer Györgyről (96 kg) is. Mostantól már csak előre tekint, mivel közelednek a kvalifikációs versenyek, melyeken csak a már londoni résztvevő Módosnak és Deák Bárdosnak nem lesz jelenése.

"Most egy hét pihenő jön, pontosabban teljes pihenő azoknak, akik az Eb-n indultak, míg a többiek, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Kiss Balázs egyeket edzenek majd naponta. Jövő héten viszont, Deák Bárdos Misit kivéve, utazunk Ukrajnába, ahol két hetet töltünk majd, aztán Tatán készülünk tovább" - vázolta a közeljövő programját a kapitány.

A magyar birkózók számára három lehetőség maradt az olimpiai kvóta megszerzésére, előbb április 20-22-én a szófiai európai kvalifikációs versenyen, majd két világkvalifikációs tornán, az április 27-29-i tajjüani (Taiyuan) és a május 4 és 6. között sorra kerülő helsinki viadalon.

Módos és Deák Bárdos mellett csupán Sastin Mariannának nem kell e miatt aggódnia, mivel a tavalyi világbajnokságon a 63 kg-ban szerzett ezüstérmével biztosította helyét az ötkarikás csapatban.