Alpesi sí

A sokszoros bajnok Anja Pärson sérülései miatt befejezi

  • MTI
megosztom

A héten sorra kerülő szezonzáró Világkupa-futamok után befejezi pályafutását Anja Pärson, a svédek olimpiai és hétszeres világbajnok alpesi sízője.

A 30 esztendős sportoló a svéd szövetség honlapján hétfőn megjelent közleményben jelentette be, hogy elsősorban sérülései - különösen a bal térdének problémái - miatt döntött a visszavonulás mellett.

Pärson karrierje során összesen hat olimpiai érmet - az arany mellett egy ezüstöt és négy bronzot - nyert, vb-ken győzelmein kívül két alkalommal ezüstöt, négyszer bronzot szerzett, 42 Vk-futamon diadalmaskodott, 2004-ben és 2005-ben megnyerte a Vk-sorozatot összetettben.

"A pályafutásom fantasztikus volt, sokkal többet értem el, mint amiről valaha is álmodtam" - mondta a síző. "Az elmúlt évek bukásai és elhúzódó sérülései nagyban csökkentették az esélyeimet arra, hogy a továbbiakban is a legmagasabb szinten síeljek. Mindig is nagy harcosnak tartottam magam, ez pedig egy nehéz döntés volt, de hosszas gondolkodás után arra jutottam, hogy készen állok az életem új kihívásaira."

Pärson - az alpesi sízés történetének első versenyzője, aki mind az öt számban nyert vb-aranyat - további egy évig tagja marad a Nemzetközi Sí Szövetség sportolói bizottságának.

Az idényzáró Világkupa-versenyeket szerdától vasárnapig bonyolítják le az osztrák Schladmingban.

megosztom