Atlétika

A CAS ítéletén múlik a brit sprinter olimpiai részvétele

  • MTI

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn kezdett tárgyalni arról, hogy törvényes-e a Brit Olimpiai Bizottság (BOA) szigorú szabálya, amely szerint a doppingolás miatt megbüntetett sportolókat örökre eltiltják az olimpián való indulástól.

Dwain Chambers esete példaértékű lehet A The Guardian című napilap szerint a CAS körülbelül négy héten belül hoz ítéletet. A brit rendelkezés az isztambuli fedettpályás világbajnokságon múlt szombaton férfi 60 méteres síkfutásban bronzérmet nyert Dwain Chamberst is érinti, ő 2003 októberében kapott kétéves eltiltást doppingolás miatt, és már a 2008-as pekingi játékokon sem indulhatott.

 "Ideges vagyok. - mondta a 33 éves sprinter. - Én vagyok az élő bizonyíték arra, hogy ha valaki hibázik, attól még vissza tud térni a helyes útra, és arra is, hogy hosszabb kihagyás után is lehetséges a legmagasabb szinten versenyképes teljesítményt nyújtani."


Nagy-Britannia az egyetlen ország, amely ilyen szigorúan bünteti a doppingoló sportolókat, és a szabályt azóta sem változtatták meg, hogy a CAS tavaly októberben úgy ítélkezett: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetlen eltiltottat sem zárhat ki a játékokról büntetésének lejárta után.