NHL

A Boston sem jelentett gondot a Pittsburghnek - videó

  • Molnár Dávid
megosztom

Igazi erődemonstrációt tartva zsebelte be egymás után kilencedik győzelmét a Pittsburgh Penguins az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 150. játéknapján. A Pingvinek sikere mellett a Washington is értékes pontokra tett szert, a fővárosiak hazai pályán nullázták le a mögöttük kullogó Toronto Maple Leafst.

Chara látta kárát a Pingvineknek

Általában az NHL játékosai úgy jellemzik Zdeno Charát, a Boston Bruins óriás termetű csapatkapitányát, aki ellen félelmetes játszani, hiszen impozáns alkata mellett nem riad vissza a fizikális hokitól sem a szlovák bekk. A Pittsburgh Penguins játékosai azonban a Bruins vendégeskedése során megmutatták, hogy Chara is ugyanolyan védő, mint a többi.

Főleg James Neal hősiessége jelezte, hogy a Pingvinek milyen vakmerővé váltak a győzelmi szériájuk alatt. A nemrég a Penguinsszel hosszabbító csatár felvette Charával a kesztyűt, és erővel vette el tőle a játékszert, és két passzal később Matt Niskanen gólt szerzett. Ez volt a hazaiak második találata, ám Neal harciassága olyan példát szolgáltatott csapattársainak, hogy a hátralévő ötven percben még háromszor beköszöntek Tim Thomasnak, illetve a második harmadban a helyére érkező Marty Turcónak.

Marty Turco hiába nyújtózik

Végül Chara -3-ban zárta a mérkőzést, míg a Sidney Crosbyt és Kris Letangot továbbra is nélkülöző Pingvinek Jevgenyij Malkin, illetve Neal három pontjával sima győzelmet arattak a január közepe óta gyengélkedő Bocsok felett. A Bruins előnye már csak két egység a csoportján belül az Ottawával szemben, de ami még jobban aggodalomra adhat okot a címvédőnél az a gyenge játékuk, melyen ha a playoffig nem tudnak javítani, akkor bizonyára rövid posztszezonban lesz részük.

A Pittsburgh jó formája ezzel szemben példaértékű, hiszen még mindig kénytelenek nélkülözni a csapat legjobbját papíron, Sidney Crosbyt, aki ha minden igaz, akkor jövő héten térhet vissza, akit majd követhet az együttes legjobb védője, Kris Letang is. A Pingvineknek a mostani volt zsinórban a kilencedik sikerük, és kirobbanó alakításuknak köszönhetően két pontra feljöttek a keleti első New York Rangersre, azonban a későbbi eredmények nem kedveztek nekik, így végül maradt a játéknap előtti négy pont a különbség a két csapat között.

Egyre halványulnak a torontói remények

Hiába az edzőváltás, az eredmények továbbra sem a Torontónak kedveznek, a kanadai gárda pedig egyre inkább kifut az időből, hogy 2004 után ismét playoffba kerüljön. Pedig keresve sem találhattak jobb ellenfelet a Washington Capitalsnél, akik ellen felszívhatták volna magukat a kanadaiak, elvégre Alexander Ovecskinék a keleti főcsoport nyolcadik helyén fogadták Phil Kesseléket.

Michal Neuvirth azonban gondoskodott róla, hogy századik mérkőzésén az NHL-ben inkább róla szóljanak majd a cikkek, mintsem a Toronto feltámadásáról. A Capitals fiatal kapusa shutouttal, azaz kapott gól nélkül hozta le jubileumi találkozóját, mind a 23 lövést fogta, mely a kapuja felé tartott, úgyhogy a fővárosiaknak elegek voltak Brooks Laich és Mathieu Perreault találatai a győzelemhez.

A nagy kérdés, hogy folytatódik-e a Capitalsnél a közelmúltbeli trend, miszerint három megnyert mérkőzés három vereséget követ, majd fordítva. Az elmúlt tizenkét mérkőzését ilyen módon tudta le a fővárosi gárda, és csak annak köszönhetik, hogy jelenleg is a nyolcadik helyet bitorolják, hogy a közvetlen rivális Buffalo és Winnipeg is hasonlóan rapszodikus teljesítménnyel borzolja szurkolói kedélyét. Azonban Ovecskinék még bízhatnak a Floridában is – ha a Párducok egy hajszálnyival gyengébb eredményeket tudnak felmutatni a hátralévő mérkőzéseken, akkor a Capitals még meg is védheti csoportbajnoki címét, sorozatban ötödször.

A játéknap további mérkőzései

Jose Theodore shutouttal tartotta a délkeleti csoport élén a Florida Pantherst. A francia-kanadai kapus 34 védéssel járult hozzá csapata 2-0-s győzelméhez, amivel továbbra is tartják egypontos előnyüket a Washingtonnal szemben.

Az oda-vissza rangadó második felvonásán is a St. Louis Blues tudott győzedelmeskedni a Columbus ellen, ezzel pedig már zsinórban ötödik sikerüket könyvelhették el a Zenészek. A Blues a Pittsburghhöz és a Dallashoz hasonlóan rendkívül jól teljesít az elmúlt időszakban, az utóbbi tíz mérkőzésükből kilencről két ponttal távoztak.

Kiszenvedte a győzelmet a Calgary Flames a Minnesota Wild otthonában is, amelynek köszönhetően a kanadaiak felléptek a nyugati nyolcadik helyre, letaszítva a csoportrivális Coloradót a playoffot érő helyezésről.

Fontos csoportrangadón diadalmaskodott a New Jersey Devils, mely pont az előtte álló Philadelphia Flyerst múlta felül, ezzel beérve őket pontszámban a tabellán.  A Devils a héten mind a négy mérkőzését megnyerte, míg a Flyersnek pont egy négymeccses győzelmi szériája szakadt meg.

A New York Rangers emberelőnyös egysége két ponthoz juttatta a hazaiakat a városi rangadón az Islanders ellen. A Parkőrök háromszor találtak be emberfórban, de a harmadik volt a mindent eldöntő gól, amit hosszabbításban lőtt Marian Gaborik. Ezzel az eredménnyel négy pontos maradt a különbség a Rangers és a csoportmásodik Penguins között.

Maratoni szétlövések után gyűjtötte be a két pontot a Los Angeles Kings. A 2-2-es rendes játékidőt követően a rávezetések ötödik körében dőlt el a találkozó, amikor a tizedik próbálkozó, Mike Richards megtörte a szétlövés gólínségét, és ezzel megszerezve a Kings számára a második értékes pontot.

NHL
150. játéknap
Pittsburgh Penguins - Boston Bruins 5-2
Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 2-0
Florida Panthers - Carolina Hurricanes 2-0
Columbus Blue Jackets - St. Louis Blues 1-2
Minnesota Wild - Calgary Flames 3-4
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 4-1
New York Rangers - New York Islanders 4-3 h.u.
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings 2-3 szétlövéssel

 

megosztom