Évforduló

Orbán Viktor levélben köszöntötte a jubiláló Real Madridot

megosztom

Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) alapítója, és Puskás Ferencné levélben köszöntötte a 110. születésnapját péntek este ünneplő Real Madridot és Florentino Pérez elnököt. A madridi ünnepségen a PFLA képviselői is jelen lesznek.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) alapítója, és Puskás Ferencné levélben köszöntötte a 110. születésnapját péntek este ünneplő Real Madridot és Florentino Pérez elnököt.

A 110 éves Real Madrid egyik európai partnereként a Felcsúton működő akadémia is meghívást kapott arra az ünnepségre, amelyet ma este rendeznek a spanyol főváros kongresszusi palotájában, élő televíziós közvetítés mellett. A helyszínen Tóth-Zele József, a Puskás Akadémia Szakmai Irányító Testületének tagja és Szilágyi László, a RealTanoda projekt vezetője képviseli a PFLA-t, Orbán Viktor alapító és Puskás Ferencné pedig levélben köszöntötte, a királyi klubot.

"Kérem, fogadja nagyrabecsülésemet azért a varázslatos 110 esztendőért, amelynek során a futball a világ kedvenc játéka, a Real Madrid pedig a labdarúgás történelmének legsikeresebb klubja lett" – írja Florentino Pérez elnöknek címzett levelében a magyar miniszterelnök. A levél így folytatódik: "Ön sikeres üzletemberként jól tudja, hogy pénzért mi minden megkapható, s azt is, hogy mi minden viszont nem. A történelem, a múlt biztosan nem megvásárolható portéka, s ezért értéke felbecsülhetetlen. A Real Madrid múltjára, történelmére méltán lehet büszke a klub sok milliónyi szurkolója és mi, magyarok jó szívvel gondolunk arra, hogy a Real Madrid rajongóinak mozgalma, a „madridizmus” abban az időben kerítette hatása alá a földkerekség minden részén élő szurkolókat, amikor a klub játékosa volt Akadémiánk névadója, Puskás Ferenc, az Önök Panchója. Spanyolország és a Real Madrid a kommunista diktatúra ellen küzdő magyarok forradalmának leverése után fogadta be őt, amiért máig hálásak vagyunk Puskás Ferenc családjával együtt."

Orbán Viktor levele kitér a Real Madrid és a Puskás Akadémia közös programjára is. „A Real Madrid mindig a világ legjobb futballistái, a legnépszerűbb sztárok klubja volt, és az is maradt, megtestesítője az európai eleganciának, gazdagságnak és a sikernek, de a tiszteletnek és a szolidaritásnak is, amelyet kiválóan bizonyít a Real Madrid Alapítvány világméretű szociális sportiskolai programjának működése. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Európában elsőként indíthattuk el Önökkel együttműködésben a RealTanoda programot, íly módon is kifejezve elkötelezettségünket közös értékeink, Puskás Ferenc szellemisége és a madridizmus mellett" – olvasható a levélben.

Puskás Ferenc özvegye - a legendás játékost a héten a negyedik legtöbb szavazattal választotta be 160 ezer szurkoló a 110 éves madridi álomcsapatába - többek között így ír a levélben: "Sokat és jó szívvel gondolok Madridra, amely évtizedekig az otthonunk volt, és a klubra, amely nagyon nehéz helyzetünkben fogadott be bennünket, és adott nagyszerű esélyt a magyar futballistának, férjemnek, Puskás Ferencnek. Azt hiszem, ő megfelelően élt ezzel a lehetőséggel, hiszen kilenc éven át szolgálta alázattal és örömmel a Real Madridot, s amikor erre a gyönyörű időszakra gondolok, akkor meg kell említenem a csodálatos csapattársakat, köztük Alfredo di Stéfanót, a mai tiszteletbeli elnököt, a klub egész családját, mindenekelőtt Östreicher Emilt, aki kiváló igazgatója volt a klubnak, és Santiago Bernabéu elnököt, akik nélkül a Real Madrid ma sem lenne az, ami."

megosztom