Magyar foci

Könyv az élvonalba 1980-ban feljutott nyíregyházi futballcsapatról

  • MTI
megosztom

Könyv jelent meg arról a nyíregyházi futballcsapatról, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből elsőként feljutott az NB I-be.

A kötetet az egykori csapattagok és szurkolók jelenlétében pénteken mutatták be Nyíregyházán. A városháza Krúdy-termében megtartott bemutatón az Újra itt van a nagycsapat! című mű író-szerkesztője, Stevanyik András elmondta: elsősorban annak a csapatnak állít emléket, amely 1980-ban - a klub története során először - megnyerte az NB II Keleti-csoportját, s így jogot szerzett az első osztályban való indulásra.

A játékosok, az edző és a sportvezetők portréi mellett számos statisztikai adatot tartalmazó kötet vázlatosan a nyíregyházi labdarúgás történetét is bemutatja 1905-től kezdve. A könyv kifejezetten a 22 játékosra - köztük például Bor Antalra, Moldván Miklósra és a már elhunyt kapusra, Buús Györgyre - fókuszál, de külön fejezet foglalkozik a szurkolókkal és a bajnokcsapat vezetőedzőjével, Temesvári Miklóssal is.

A Temesvári-csapat összesen 76 másodosztályú és 34 élvonalbeli mérkőzést játszott, eredményességét pedig a mindössze húsz vereség igazolja. Az NYVSSC az első NB I-es kiírásában az előkelő hetedik helyezést érte el, amit azóta sem tudott túlszárnyalni a klub, bár azóta négyszer járta meg az első osztályt. A piros-kékek mérkőzéseit átlagosan 10-20 ezer ember szurkolta végig, a szomszédvárak elleni rangadókon pedig rendre 25 ezres telt ház fogadta a pályára lépő csapatokat.

A nyíregyházi futballisták közül a legnagyobb sikert egyébként Moldván Miklós érte el, aki 1982-ben és 1983-ban háromszor bekerült a magyar válogatottba.

Az Újpesttel nemzetközi kupasikereket elérő, a Tatabányai Bányászt pedig bajnoki ezüst- és bronzéremhez hozzásegítő Temesvári Miklós az egykori csapattagok nevében köszönetét fejezte ki a könyvért. Az ünnepség zárásaként az egykori játékosok és szurkolók számára szerveztek kötetlen találkozót a helyi művelődési központban.

megosztom