Bajnokok Ligája

Lionel Messi a Leverkusen ellen tovább írta a rekordok könyvét

  • MTI

Az eddig háromszor egymás után a világ legjobb labdarúgójának megválasztott Lionel Messi a legjobb úton halad afelé, hogy negyedszerre is kiérdemelje ugyanezt az elismerést, miután egymaga öt gólt szerzett Bajnokok Ligája-meccsen eleddig egyetemesen példátlan módon.

A bravúrral a címvédő FC Barcelona 24 esztendős argentin csatára a német Bayer Leverkusen elleni, szerdai 7-1-es spanyol sikerrel zárult BL-nyolcaddöntős visszavágón rukkolt ki, egy csapásra a legfőbb jelöltté lépve elő az európai sportági csúcssorozat gólkirályi címéért folyó versengésben is. Megszakítás nélkül ott is negyedik elsőségének örülhetne, míg pillanatnyilag annyi rögzíthető, hogy jelenleg 12 találatnál tart, ami egyéni csúcsbeállítást ér: a Bajnokok Ligája előző kiírásában a szezon végére jutott el egy tucatig, a holland Ruud van Nistelrooy rekordját beállítva. A mostani folytatásban - mivelhogy a Leverkusen felett kettős győzelmet arató Barca továbbment - ha csak egyszer is újból eredményes lesz, véget vet a "kettős királyságnak".

Az argentin zseni öt gólt szerzett Bayer Leverkuseni Bajnokok Ligája-meccsen - eleddig egyetemesen példátlan módon.

Nem a jövő kérdése viszont, hanem immár tény: Messi az első olyan futballista a - Bajnokcsapatok Európa Kupája örökébe lépő - BL 1992 óta íródó históriájában, aki egy mérkőzésen ötször is betalált az ellenfél kapujába. Korábbi "legje" e téren az a mesternégyes volt, amelyet 2010-ben a londoni Arsenal elleni 4-1-es Barcelona-siker alkalmával produkált, együttese összes gólját ő szerezvén. A legfrissebbekkel együtt Messi 49 gólnál tart, ami az örökranglistán a negyedik pozíciót jelenti, de itt is kínálkozik még számára előrelépés. Főleg, hogy a harmadik helyezett francia Thierry Henry már csak egyetlen találattal előzi meg. Az éllovas spanyol Raúl - egykor a Real Madrid, jelenleg a német Schalke 04 csatára - ugyan még "fényévnyire" van tőle 71 góljával, a szintén aktív, most a Primera Divisiónban, a Málagánál légióskodó és 56 BL-góllal másodikként álló Van Nistelrooy viszont nagyon is látótávolságon belülre került.

"Természetesen nagyon elégedett vagyok, de a legfontosabb az, hogy továbbjutottunk - reagált az "ötösért" kijáró gratulációkra a Bolha (La Pulga) becenévre hallgató Messi. - Megint elsők akarunk lenni a Bajnokok Ligájában, amellett odahaza megszerezhetjük a Király Kupát, a spanyol bajnokságban pedig minden hátralevő meccsünket megpróbáljuk megnyerni."

Klasszis játékosához hasonlatosan a katalán sztárcsapat is bekerült a rekordok könyvébe, mivel beállította a sorozat kieséses szakaszában aratott legnagyobb arányú győzelem csúcsát: korábban a 2006/07-es idényben a Manchester United a negyeddöntőben az AS Romát, míg a 2008/09-es szezon nyolcaddöntőjében a Bayern München a Sporting Lisboát győzte le 7-1-re. A házi statisztikában is említést érdemlő állomáshoz érkezett a katalánok elitalakulata: a tétmeccseket tekintve a Barcelona otthoni veretlenségi sorozata immár 50 mérkőzésből áll.