Spanyol foci

Del Bosque a Real Madrid történetének legjobb edzője, Mourinho a második

A Marca spanyol sportnapilap által kiírt szavazáson a spanyol labdarúgó-válogatott jelenlegi szövetségi kapitányát, Vicente Del Bosquét választották meg a Real Madrid 110 éves történetének legjobb edzőjévé.

A Marca által kiírt szavazáson a spanyol válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya elsöprő többséggel végzett az élen.

Az újság internetes oldalára összesen 75.844 voks érkezett, és elsöprő többséggel, 59.4 százalékkal Del Bosque végzett az első helyen. A második a jelenlegi edző, a portugál José Mourinho (19.1 %), a harmadik Miguel Munoz lett.

A 61 esztendős Del Bosque játékosként 1970 és 1984 között szolgálta a királyiakat (három szezont kölcsönben máshol töltött), 1987-ben itt kezdte meg edzői karrierjét, a madridiak B csapatánál. 1994-ben majd 1996-ban egy-egy pár hónapos időszakban irányította a blancókat, majd 1999 novemberében John Toshackot váltotta a kispadon. Négy év alatt két Bajnokok Ligáját, két spanyol bajnokságot, és egy-egy Európai és Spanyol Szuperkupát, valamint Világkupát nyertek vele a Zinédine Zidane, Luis Figo, Roberto Carlos és Raúl nevével fémjelzett galaktikusok.

2008-ban, a győztes Európa-bajnokság után vette át Luis Aragonestől a stafétabotot a válogatottnál, 2010-ben világbajnoki címre vezette a Furia Roját.

A 2010 óta Madridban dolgozó Mourinho Miguel Munozt előzte meg a dobogón, utóbbi 1960-1974 között kilenc bajnoki cím mellé két BEK-diadalt aratott a Reallal, illetve egy Interkontinentális Kupát, és három Király-kupát is neki köszönhet a klub. A "Special One" első idényében a Király-kupában vezette sikerre a habfehéreket, a mostaniban pedig jó eséllyel bajnoki címet ünnepelhetnek - négy év után - a Bernabéuban.

A szavazás negyedik helyén Fabio Capello végzett (35), az olaszt Louis Molowny (1,7%), José Villalonga (0,8%), Leo Beenhakker és Jupp Heynckes követi.