Bajnokok Ligája

A sajtó mellett riválisai is Messit éltetik

  • MTI

A spanyol sajtó történelminek értékelte Lionel Messi szerda esti teljesítményét: az FC Barcelona argentin támadója öt gólt szerzett a Bayer Leverkusen elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján, ez korábban még senkinek sem sikerült a legrangosabb európai kupasorozatban.

A sajtó és a szakma is Messit élteti"Isten kicsi keze" - ezzel a címmel jelent meg a Marca című spanyol sportnapilap csütörtöki kiadása, utalva ezzel az argentinok bálványára, a világbajnok Diego Maradonára, akivel rendre összehasonlítják a katalánok kiválóságát. Az AS szerint az a 75 632 szurkoló, aki élőben látta a találkozót, sporttörténelmi pillanatnak volt a részese.

Utóbbi lap olyan legendás sportteljesítményekhez hasonlítja Messi mesterötösét, mint amikor Wilt Chamberlain egymaga 100 pontot szerzett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) egyik mérkőzésén, vagy amikor az ökölvívó Muhammad Ali legyőzte Sonny Listont, de a távolugró Bob Beamonnak az 1968-as mexikói olimpián felállított - s majdnem 23 évet élt - egykori világrekordja is szerepel a szuperteljesítmények sorában.

Nemcsak újságírók méltatták a háromszoros aranylabdást, hanem labdarúgók is. Radamel Falcao, az Atlético Madrid kolumbiai csatára - aki az Európa Liga előző kiírásában még a végső győztes FC Portót erősítve 17 találattal lett a sorozat gólkirálya - Twitter-oldalán így dicsérte Messit: "ez most a Bajnokok Ligája volt, vagy Playstation-játék? Két labdát vihetett volna haza, ha hatot lő?". Wayne Rooney, a Manchester United támadója is elképedve nézte a katalánok kedvencét: "számomra ő minden idők legjobbja."

A még mindig csak 24 éves Messi mindössze hét találatra van attól, hogy a Barcelona történetének legeredményesebb játékosa legyen. A csúcsot 235 találattal az a César Rodríguez tartja, aki 1939 és 1955 között, 17 szezonon át erősítette az együttest. Messi ugyanakkor még "csak" a nyolcadik idényét tapossa gránátvörös-kék színekben.

A Bolha becenévre hallgató támadó az előző szezonban elképesztő teljesítményt nyújtva 55 mérkőzésen 53-szor volt eredményes, ám a mostani idényben még ennél is hatékonyabb: a Barcával az eddig lejátszott 42 tétmérkőzésén 48 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. A Primera Divisiónban 28, a Bajnokok Ligájában 12, a spanyol Király Kupában két gólt szerzett, emellett az ősi rivális Real Madrid elleni Szuperkupa-párharcban három, az FC Portóval vívott Európai Szuperkupa-döntőben egy, a Santos elleni klubvilágbajnoki fináléban pedig két ízben volt eredményes. A nemzeti csapatban a 2011/12-es szezonban öt gólt lőtt - legutóbb két hete Svájc ellen mesterhármast jegyzett -, így összességében már félszáz találat felett jár.