NHL

A Pittsburgh tovább rontotta a Toronto esélyeit

  • Molnár Dávid

Csupán két mérkőzést játszottak le az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 146. játéknapján, de a rájátszás kimenetelét tekintve mindkét találkozó nagy jelentőséggel bírt. A Buffalo tovább kapaszkodik felfelé a tabellán, a Carolinát fektették két vállra, míg a Toronto továbbra sem képes nyerni, ezúttal a Pittsburgh otthonában kapituláltak.

Múltból a jelenbe

A Pittsburgh-Toronto találkozó előtt a Penguins a csapat egykori legendája, Mario Lemieux előtt tisztelgett, akinek emlékére egy bronz szobrot emeltek a Consol Energy Center előtt, hogy minden régi és fiatal Penguins drukker tisztában legyen azzal, hogy mennyit tett a francia-kanadai játékos ezért a franchise-ért.

Maguk a játékosok pedig nem csak a meccs előtt, de aközben is kiszolgálták Lemieux-t, és bezsebelték zsinórban hetedik győzelmüket, melynek hála már csak öt ponttal vannak lemaradva a keleti első, és egyben az atlanti csoport élén tanyázó New York Rangerstől.

A Pittsburgh kapuját az újonc Brad Thiessen védte, de ez sem nyújtott túl sok vigaszt a szezon mélypontján lévő Torontónak, és csupán kétszer tudták a hálóőr mögé juttatni a korongot 23 próbálkozásból. Jordan Staalék ellenben háromszor mattolták Jonas Gustavssont, az ellenfél portását. Staal góllal és assziszttal vette ki a részét a sikerből, míg Pascal Dupuis majd egy év után ért el ismét dupla találatos teljesítményt.

Pascal Dupuis

Míg a Pittsburghnek semmi oka nem lehet a panaszra – a zsinórban hét megnyert mérkőzés mellett az utóbbi tizenegy hazai találkozóból tízet szintén két ponttal zártak – addig a Toronto egyre nagyobb bajban van. Már öt pont a hátrányuk a keleti nyolcadik Winnipeggel szemben, és először a szezon folyamán ötven százalékon van a csapatmérlegük (30-30-7). Csupán tizenöt mérkőzésük maradt hátra, hogy mentsék, ami még menthető.

Győztes gól, ünnep nélkül

Amikor a Buffalo csapatkapitánya, Jason Pominville kapásból meglőtte a korongot a hosszabbításban, nem volt tisztában vele, hogy próbálkozása gólt eredményezett. Mindenki meg is lepődött rajta, hogy nem örül a találatának.

„Nem láttam, elsötétült előttem minden” – idézte fel az ominózus pillanatokat a Sabres csatára. Bár Pominville nem örült meg rögtön a győztes találatnak, a csapattársai ünnepeltek helyette is, hiszen újabb két pontot zsebeltek be a Szablyások, mellyel beérték a Washingtont a kilencedik helyen, és már csak két pont választja el őket a playoffot érő nyolcadik pozíciótól.

Alig hat hete pedig még úgy tűnt, hogy a Sabres már csak egy jó draftcédulában reménykedhet, azóta azonban lehengerlő formának örvendenek, mely során 12-4-3-as mérlegre tettek szert. Bár a cserestop húzásai is azt indikálták, hogy a csapat inkább ad, mintsem vesz, ez sem riasztotta vissza a Sabres játékosait, akik mindent megtesznek, hogy a keleti tizennegyedik helyről idén még rájátszásba jussanak.

NHL
146. játéknap
Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 3-2 h.u.
Pittsburgh Penguins - Toronto Maple Leafs 3-2