Biatlon-vb

Tora Berger egyéniben is világbajnok lett

  • VNA

A norvég Tora Berger sikerével ért véget a ruhpoldingi biatlon világbajnokság szerdai napja, ahol a női 15 km-t rendezték.

Két nap szünet után szerdán ismét lécet és puskát ragadtak a világ legjobb biatlonosai Ruhpoldingban. A világbajnokság 15 km-es egyéni versenyében az volt a kérdés, hogy pályafutása során először megnyeri-e ennek a számnak is a vb-címét a német Magdalena Neuner. A hazai szurkolók kedve gyorsan elillant, kedvencük ugyanis rögtön az első lövészetben hibázott kettőt. Az esélyesek közül rajta kívül többen is hamar hibáztak, az üldöző verseny győztese, a fehérorosz Darja Domracseva például elsőre rögtön négy hibával kezdett, míg a másik német favorit, Andrea Henkel is négyet hibázott az első két lövészet alatt. Ekkor már látszott, hogy a mai napon a hibátlan lövészet sokat érhet. Az élversenyzők közül nem tudott ugyan senki hibátlan lövészettel zárni, de egy hibánál többen is megálltak és végül az ő csatájukat hozta a végjáték.

Tora Berger a vegyes váltó után második aranyérmének örülhetett Ruhpoldingban - Fotó: Eurosport

A világbajnoki címet végül a norvég Tora Berger szerezte meg, aki karrierje első egyéni vb-címének örülhetett. A remekül futó norvég ugyanakkor a végén sokat köszönhetett a sokáig vezető Marie Laure Brunet-nek, aki az utolsó lövészet legutolsó korongját rontotta el, így végül Berger mögött maradt. A harmadik helyen a szám címvédője, a svéd Helena Ekholm végzett, aki szintén egy hibával fejezte be a versenyt. A szerdai verseny egyetlen magyar indulójának, Szőcs Emőkének ezúttal nem ment jól a lövészetben, hiszen hét hibával a 100. helyen fejezte be a világbajnoki szereplését. A magyar biatlonosok számára ezzel a versennyel véget ért a világbajnokság, a csapat még szerda este továbbutazott Altenbergbe, ahol az IBU Kupa záró hétvégéjét rendezik meg.

Eurosport logo

Érdekesség, hogy a 115 fős mezőnyben mindössze hárman (a kínai Zhang, a kazah Krustaleva és a kilencedik helyen végző olasz Michaela Ponza) voltak hibátlanok mind a négy sorozatban. Az összetett Világkupáért harcoló két nagy rivális, Neuener és Domracseva is 6-6 hibával fejezte be a versenyt (melyért a szabályok értelmében mindketten hat perc büntetést kaptak), a 23. helyen végző német viszont még növelte is előnyét a 25. helyen végző riválisa előtt. Az idei Világkupa sorozatból már csak négy verseny van hátra, Neuner előnye pedig 41 pontra nőtt. A hölgyek számára most ismét két pihenőnap jön világbajnokságon, szombaton a váltó, vasárnap pedig a tömegrajtos verseny következik számukra.

Biatlon-világbajnokság Ruhpolding (GER)
női egyéni verseny - 15 km
1. Tora Berger (NOR) 42:30,0 (1 lövőhiba)
2. Marie Laure Brunet (FRA) +56,4 mp (1)
3. Helena Ekholm (SWE) +1:11,1 mp (1)
4. Marie Habert Dorin (FRA) + 1:14,7 mp (1)
5. Susan Dunklee (USA) +1:18,2 mp
6. Olga Zajceva (RUS) +2:01,0 (2)
...100. Szőcs Emőke (HUN) +13:44,4 mp (7)