NFL

Hol köt ki Peyton Manning?

  • Molnár Dávid

Az Indianapolis Colts tizennégy év szolgálat és egy bajnoki cím után kiengedte a szabadügynök-piacra Peyton Manninget. Cikkünkben bemutatjuk azokat a csapatokat, melyek a legnagyobb eséllyel pályáznak a legendás irányító megszerzésére.

Egy hosszú korszak ért véget Indianapolisban, miután a Colts vezetői bejelentették, hogy nem tartanak többé igényt Peyton Manningre, jobban mondva 28 millió dollárt nem fizetnek az egész tavalyi szezont kihagyó irányítónak. A Colts és Manning is egy új időszak előtt áll: előbbi a fiatalítás útjára lépett, míg utóbbi egy fiatal gárdát vezethet jövőre a rájátszásba tapasztalatával.

Peyton Manning

Az idősebbik Manning egyik végállomása a Seattle Seahawks lehet, akik bár tavaly lemaradtak a rájátszásról, fiatal keretük mégis vonzóvá teheti őket. Még egy befolyásoló tényező lehet Stan Herring csapatorvos is, aki az NFL Fej, Nyak és Gerinc Bizottságának tagja, egyben gerincspecialista, aki így segíthet Manning teljes felépülésében tavalyi sérülését követően.

Maradjunk a nemzeti főcsoport nyugati kvartettjében, mivel a San Francisco 49ers és az Arizona Cardinals is felmerült a lehetséges klubok között. Alex Smith a 49ersnél tavaly szenzációs idényt produkált, de kérdéses, hogy megnövekedett igényeit ki tudja-e elégíteni a Frisco. Ha nem, és kiengedik szabadügynöknek Smitht, akkor Manningre eshet a 49ers választása, akivel az NFC legnagyobb esélyeseivé válhat a gárda, feltéve ha Jim Harbaugh vezetőedző és Manning gyorsan megtalálja a közös hangot.

A legnagyobb esélyesnek mégis az Arizona Cardinalst tartják Manning elcsábítására. Az Arizonánál már ott játszik Larry Fitzgerald, aki könnyen Manning kedvenc célpontjává válhatna, és már a szezon második felében is megmutatták az arizoniaiak, hogy jövőre számolni kell velük. Ken Whisenhunt személyében pedig egy olyan vezetőedzőhöz kerülne az idősebbik Manning, aki szabad kezet adna neki a támadások koordinálásában.

Az NFC-ben maradva még a Washington Redskins nevét pedzegetik a legendás irányítóval kapcsolatban. Daniel Snyder, a Redskins tulajdonosa nem sajnálná a pénzt, hogy egy ilyen nagy halat a csapatához csalogasson, és mivel Rex Grossman az utóbbi években nem tudta elhessegetni a nevével egybeforrt megbízhatatlan játékstílusát, biztos helye lenne a kezdőben Manningnek. Ugyanakkor kérdéses, hogy mennyire vágyik a főváros nagy felhajtására az idősödő játékos, és mennyire áll készen arra, hogy egy szezonban legalább kétszer megmérkőzzön öccsével, a kétszeres bajnok Eli-jal.

Az AFC-ből egyelőre két csapat neve merült fel. A Kansas City Chiefsnél adott egy jó mag, ahonnan már csak egy tapasztalt irányító hiányzik. Ami vonzó lehet Manning számára, hogy maga a város is nagyban hasonlít eddigi otthonához, Indianapolishoz, és a Chiefs csoportja sem olyan bivalyerős, hogy Peytonnal ne tudnának jövőre csoportbajnoki címet kivívni.

A Miami Dolphins is be fog jelentkezni Manning szolgálataiért a híresztelések alapján. Az biztos, hogy a Dolphins tulaja, Stephen Ross mindenképp szeretné a csapatában tudni Peytont, ezzel felvéve a kesztyűt a New Englanddel és a New York Jetscel.

Valószínűleg nem kell sokat várni majd a válaszra, hiszen Peyton Manning már most is az ajánlatok közül válogat.