NFL

Beismerte bűnösségét az edző és a menedzser is

  • NFL

Majd másfél éves vizsgálódást követően az NFL pénteken bejelentette, hogy az eredmények kimutatták a New Orleans Saintsnél, hogy pénzzel ösztönözték saját játékosaikat annak érdekében, hogy az ellenfeleknek szándékosan sérülést okozzanak. Öt nappal később a Saints vezetőedzője, Sean Payton, valamint a csapat menedzsere, Mickey Loomis nyilvánosan kértek elnézést a ligától és a szurkolóktól bűnösségük miatt.

A pénteken kirobbant NFL-botrány után pár nappal megszólalt a New Orleans Saints vezetőedzője és menedzsere, Sean Payton, illetve Mickey Loomis az esetet illetően. Mindketten elismerték, hogy tudomásuk volt a fejvadászatról, azonban egyikük sem tett semmit ellene. Gregg Williams, a Saints egykori defenzív koordinátora, aki az egész fejvadászatot és a pénzosztogatást lebonyolította, még pénteken vállalta a felelősséget a tetteiért.

"Ezek komolyan megsértik az NFL-szabályzatát, és tisztában vagyunk vele, hogy tevékenységünk negatív hatással volt a játékra. Mindketten tisztáztuk a csapattal, hogy ilyesmit soha többé nem fogunk tolerálni a Saintsnél, és ezt megígérjük az NFL-nek, de mindenekelőtt a szurkolóinknak is. Teljes felelősséget vállalunk tetteinkért" - nyilatkozta a két szakember.

Saints játékosok terítik le a Cardinals irányítóját

Williamsszel hétfőn találkoztak az NFL vezetői, de egyelőre csak találgatni lehet a büntetés mértékéről. Roger Goodell, az NFL frontembere viszont előreláthatólag a legsúlyosabb büntetést fogja kiróni öt és fél éves regnálása óta. Goodell eddig sem riadt vissza az eltiltásoktól, ha a játékosok egymás épségét veszélyeztették: a detroiti Ndamukong Suht két mérkőzés erejére, míg a pittsburghi James Harrisont egy találkozóra tiltotta el az elmúlt szezonban, és emellett számos pénzbüntetéssel is sújtotta a nem tolerált ütközéseket végrehajtó futballistákat.

Goodell 2007-ben a New Englandet sújtotta utoljára csapatbüntetéssel, amiért a Patriots illegálisan videózta a New York Jets edzését. Akkor a Patriotsnak 250 000 dollárt kellett kifizetnie, valamint az első körös draftjoguktól is meg kellett válniuk, míg a vezetőedző, Bill Belichick számláját 500 000 dolláros bírság terhelte.

A mostani eset azonban jóval súlyosabb, és ennek megfelelően a büntetés mértéke is sokszorosa lehet a 2007-esnek. Williamsre, aki jelenleg a St. Louis Rams szakmai stábját erősíti, előreláthatólag legalább egyéves eltiltás és hat számjegyű dollárbírság várhat, míg a Saintstől eltilthatják a fejvadászatban résztvevő játékosokat, emellett draftjogok elvételére, valamint pénzbüntetésre is számíthatnak.