FIFA

Az Európa Tanács Blatter újraválasztásának kivizsgálását követeli

  • MTI

Az Európa Tanács szerdán azt kérte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA), hogy vizsgálja meg, milyen körülmények között zajlott le Joseph Blatternek, a szervezet svájci elnökének újraválasztása tavaly júniusban.

A vizsgálat azt hivatott tisztázni, hogy a 76. születésnapját most szombaton ünneplő sportvezető tisztességtelen úton tartotta-e meg elnöki pozícióját. Az Európa Tanács mindemellett azt is kérte a FIFA-tól, hogy "tisztázza azokat a botrányos eseteket, amelyek az elmúlt években a szövetség és a nemzetközi futball megítélését károsították". A strasbourgi székhelyű szervezet továbbá azt kéri, hogy a FIFA jelentősen bővítse ki etikai bizottságának hatáskörét.

Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, tavaly június 1-jén negyedszerre választották elnöknek, miután egyetlen ellenfele, a katari Mohamed bin Hammam - az ázsiai szövetség elnöke - május 29-én visszavonta jelöltségét. Tavaly a nemzetközi szövetség több tagja - köztük bin Hammam - ellen is súlyos korrupciós vádakat fogalmaztak meg, többek között a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság 2010 decemberében megtartott helyszínkijelölésével kapcsolatban.