Biatlon-vb

Szenzáció Ruhpoldingban - Jakov Fak legyőzte a favoritokat

  • VNA

A szlovén Jakov Fak győzelmével ért véget a biatlon világbajnokság férfi egyéni versenye, aki egyetlen hibával zárta a 20 km-t.

Jakov Fak, szlovén biatlonos ünnepli világbajnoki címét a férfiak 20 km-es egyéni versenyében a ruhpoldingi világbajnokságon

Meglepetéssel ért véget a ruhpoldingi biatlon világbajnokság keddi versenynapja, ahol a férfiak egyéni versenyében (20 km) a szlovén Jakov Fak győzött. Az olimpiai bronzérmes Fak a négy lövészetben egyetlen hibával zárt, így hét másodperces előnnyel előzte meg a kiválóan sífutó Simon Fourcade-ot. A francia biatlonos is egyet hibázott a lövészetben, csakúgy, mint a meglepetés bronzérmes, a cseh Jaroslav Soukup. A férfi számokban eddig visszafogottan szereplő németek közel álltak első érmükhöz, de végül az utolsó lövészetben pechük volt. A negyedik (álló) lövészetben ugyanis Andreas Birnbacher és Michael Greis is hibázott egyet-egyet, az addig vezető és remekül sífutó Arnd Peiffer pedig kettőt, így mindannyian leszorultak a dobogóról. Erős csapatteljesítményük viszont biztató lehet a pénteki váltóverseny előtt.

Eurosport logo

Az előzetesen esélyesnek gondolt norvég Emil Hegle Svendsen az első két lövészetében rontott, így végül a nyolcadik helyet szerezte meg. Az összetett Világkupa élén álló francia Martin Fourcade számára sem alakult jól a verseny, az eddig Ruhpoldingban két egyéni számot is megnyerő francia ugyanis öt hibával csak a 25. helyet szerezte meg, így négy egyéni versennyel a Világkupa szezon vége előtt csökkent az előnye Svendsen előtt. A szám magyar indulói közül a fiatal Szabó Milán (5 hiba) érte el a legjobb helyezést, aki 110. lett, egy hellyel megelőzve a lőállásban hatszor hibázó Gombos Károlyt. Muskatal Istvánnak ezúttal meggyűlt a baja a lövészettel, így végül a 135. helyen végzett. A ruhpoldingi világbajnokság szerdán a nők egyéni versenyével (15 km) folytatódik, majd egy szünnapot követően a férfiak váltó versenye következik.

Biatlon-világbajnokság Ruhpolding (GER)
férfi egyéni verseny - 20 km
1. Jakov Fak (SLO) 46:48,2 (1)
2. Simon Fourcade (FRA) +7,0 mp (1)
3. Jaroslav Soukup (CZE) +12,3 mp (1)
4. Andreas Birnbacher (GER) +13,1 mp (1)
5. Klemen Bauer (SLO) +16,6 mp (1)
6. Michal Slesingr (CZE) +25,1 mp (1)
... 110. Szabó Milán (HUN) +11:36,6 mp (5)
... 111. Gombos Károly (HUN) +12:02,8 mp (6)
... 135. Muskatal István (HUN) +22:26,7 mp (13)