Szocsi 2014

Steve Yzerman lehet a kanadai hokicsapat kapitánya

  • MTI
megosztom

A kanadai hokiszövetség Steve Yzermant kérte fel a 2014-es szocsi téli olimpián címvédőként szereplő kanadai jégkorong-válogatott szakvezetőjének, így jó esélye van annak, hogy az NHL-es sztárokat elengedjék a két év múlva esedékes ötkarikás játékokra.

Yzerman volt a főnöke a 2010-ben Vancouverben aranyérmes együttesnek.
"Egy olyan lehetőséget kapni, hogy Oroszországba mehessünk, és újra olimpián szerepelhessünk, túl komoly ahhoz, hogy elszalasszam" - mondta a játékosként olimpiai bajnok (2002) és háromszoros Stanley Kupa-győztes (1997, 1998, 2002) csatár, aki az NHL-ben kizárólag a Detroit Red Wings alakulatát erősítette, és 1514 mérkőzésen 1755 pontot gyűjtött. Yzerman visszavonulását követően a Tampa Bay Lightning főigazgatója lett, és várhatóan ugyanazzal a szakmai stábbal vág neki a szocsi olimpiának, mint a vancouverinek.

Az NHL vezérkara egyelőre nem jelentette be hivatalosan, hogy a profik ott lehetnek a következő téli olimpián, mivel a klubvezetőknek - a bevételkiesés miatt - nem jó, ha a játékok miatt 2-3 hétre leáll a bajnokság. Ebből már több vita fakadt, orosz sztárok (például Alekszandr Ovecskin vagy Jevgenyij Malkin) jelezték, őket nem állíthatja meg senki és semmi, hogy otthon, hazájuk válogatottjában olimpiai mérkőzésen lépjenek pályára.

Az NHL 1998 óta engedi el hokisait az ötkarikás játékokra.

megosztom