Stadionbemutató

Egy "űrhajó" lesz Husztiék új arénája - fotó

2006-ben kezdték el építeni a Zenit Szentpétervár új otthonát, a Gazprom Arénát a régi stadion, a Kirov helyén, a Kresztovszkij-szigeten. A Huszti Szabolcsot is foglalkoztató labdarúgócsapat talán jövőre veheti birtokba az új arénát, amely a 2018-as labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne lesz.

A szentpétervári önkormányzat által kiírt pályázatot egy japán tervező, Kisho Kurokawa „Az űrhajó” elnevezésű projektje nyerte. A dizájn a toyotai stadion módosított és kibővített változata, amit szintén Kurokawa tervezett (az építész 2007-ben elhunyt). 2006-ben kezdték el lebontani a régi arénát. Bár a legelső tervek szerint már 2010-ben beköltözött volna a csapat a stadionba, az építkezés éveket csúszik, 2010-ben többször is szünetelt, mivel a Gazprom-Arénát nem a FIFA-szabványoknak megfelelően tervezték, de a tervek szerint több mérkőzést is rendeznének itt a 2018-as vb-n, és ez a kivitelezőnek plusz munkájába, és megemelt kivitelezési költségébe került.

A nyitható tetővel ellátott stadion 62 ezer néző befogadására lesz alkalmas. Becslések szerint a beruházás költségei meghaladják a 24 milliárd rubelt, amelyet a Gazprom és a szentpétervári önkormányzat finanszíroz.

Íme, Husztiék leendő otthona