Nemzetközi foci

Az európai kupák legnagyobb fordításai, avagy miből meríthet erőt az Arsenal

  • VP

Kedd este az angol Arsenal 4-0-s hátrányból próbálja meg kivívni a továbbjutást a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében az AC Milan ellen. A londoniak esélyei igencsak minimálisak, ugyanakkor akadt rá példa a közelmúltban, hogy lehetetlen helyzetből fordított az esélytelenebb csapat. Mostani kis szubjektív összeállításunkban ilyen nagy bravúrokat elevenítünk fel.

A Deportivo La Coruna az AC Milan ellen

Talán még sokan emlékeznek a spanyol Deportivo La Coruna 2004-es teljesítményére. A Diego Tristán, Albert Luque és Juan Valerón fémjelezte együttes akkoriban a fénykorát élte, a spanyol bajnokság és az európai labdarúgás egyik meghatározó csapata volt.

A 2003/2004-es idényben a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén azonban 4-1-es vereséget szenvedett a San Siróban a Milantól, majd az április 8-án esedékes visszavágón a Riazorban hatalmas meglepetésre 4-0-ra legyőzte az olasz sztárcsapatot. A fináléba kerülés már nem sikerült a la corunaiaknak, mivel a José Mourinho vezette Porto két szoros mérkőzésen kiejtette őket a sorozatból, de a piros-feketék elleni fordításukkal így is beírták magukat a történelemkönyvekbe.

Az As Monaco a Real Madrid ellen

Szintén a 2003/2004-es kiírásban történt, hogy a Monaco csapata teljesen váratlanul kiejtette a Real Madridot. A negyeddöntő első találkozóján a Zinedine Zidane és Luis Figo vezette királyiak 4-2-es győzelmet arattak a Santiago Bernabéuban a hercegségiek felett, ami után sokan már lefutottnak tekintették a párharcot. Az április 6-i visszavágón Raúl révén ráadásul vezetést is szereztek a spanyolok - innen sikerült fordítania a Monacónak. Még a félidő előtt a csapatkapitány Ludovic Guily egyenlített, majd a fordulás után a madridiaktól kölcsönvett Fernando Morrientes is betalált, ami után Guily duplázása már a franciák továbbjutását jelentette. Abban az évben a Monaco a Chelsea testén keresztül egészen a finálig menetelt, ahol azonban a Porto elhódította előlük a trófeát.

A Fulham a Juventus ellen

Emlékezetes csatában ejtette ki a Juventust a Fulham 2010 márciusában, és nekünk, magyaroknak különösen kedves ez az emlék. Az Európa Liga negyeddöntőjében a jóval esélyesebb torinóiak az első mérkőzen 3-1-re felülmúlták a londoniakat, akik viszont a visszavágón Zamora, Dempsey és Gera góljaival 4-1-es győzelmet arattak. Gera Zoltán pályafutása egyik legemlékezetesebb találkozója volt ez, két góljával főszerepet játszott a továbbjutásban - a Fulham szurkolói pedig nem felejtették ezt el neki, és abban az évben az év játékosának választották.

A Real Madrid a Borussia Mönchengladbach ellen

Ha valamiből, akkor a Real Madrid 1985-ben végrehajtott tettéből meríthet csak igazán erőt az Arsenal. A királyiak az UEFA-kupa harmadik körében 5-1-es vereséget szenvedtek Mönchengladbachban a Borussiától, hogy aztán az európai klubfutball egyik legnagyobb bravúrját vigyék véghez. A december 11-én megrendezett visszavágón 95 ezer néző előtt fogadták a németeket, és egy  bizonyos Jorge Valdano valamint Carlos Santillla góljainak köszönhetően sikeresen kiharcolták a továbbjutást. Santilla továbbjutást érő találata a mérkőzés 88. percében esett - csak elképzelni tudjuk, milyen eufória uralkodhatott akkor a Bernabéuban.

Liverpool a Milan ellen

Legvégül, de nem utoljára pedig emlékezzünk meg a 2005-ös BL-döntőről, ahol a Liverpool egy talán minden képzeletet felülmúló bravúrt hajtott végre. Az isztambuli fináléban a Milan Paolo Maldini révén már az első percben előnybe került, majd az argentin Hernan Crespo még a szünet előtt duplázni tudott. A teljesen szétvert angol sereg azonban az öltözőben összekapta magát, és a fordulás után hat perc leforgása alatt ledolgozta háromgólos hátrányát. A finálé végül büntetőpárbaj után dőlt el, ahol Sevcsenko, Pirlo és Serginho is rontott az olaszoknál, így egy nehezen felejthető mérkőzés után a Mersey-partiak ülhettek fel Európa trónjára.