Forma-1

Amikor felgördül a függöny…

  • Kele János

Tesztek utáni erősorrend vezető McLarennel, megbízhatatlan Red Bullal és elképesztően szoros középmezőnnyel.

Vasárnap késő délután az utolsó tesztnap is véget ért a Formula-1-es istállók számára, vagyis aki bújt, aki nem, mindegy, rövidesen felgördül a függöny, és kezdetét veszi a Száguldó Cirkusz 2012. évi fejezete. A tesztszezon szokás szerint rengeteg érdekességet, de kevés konkrétumot tartogatott a számunkra, furcsa módon még az előidényt lezáró négy napos barcelonai gyakorlás sem hemzsegett az árulkodó adatokat csepegtető versenyszimulációktól, és a kevés benzinnel futott gyors köröktől, így pedig még a szokásosnál is nehezebb megtippelni a valós erősorrendet. Így voltaképpen mi is vabankra játszunk, nagy vonalakban karcolgatjuk csupán a felszínt - de, hát ez a szép az egészben, két hétig még lehet reménykedni, hogy aztán végérvényesen felgördüljön a függöny, és eljöjjön az igazság pillanata.

Hamilton és a McLaren a barcelonai gyakorlás utolsó napján például többnyire csurig tankolva körözgetett a pályán, és hosszú stinteket futott, de még így is az ő meneteikből lehetett a legtöbb információmorzsát összecsipegetni, lévén a Ferrari és a Mercedes nem jutott el a versenyszimulációig, a Red Bull pedig Vettel váltóhibája miatt alig tette tisztletét a pályán. A Lotus és Räikkönen ugyan megpróbálkozott valami versenyimitáció–féleséggel, de az egésznek egy kicsit kamu szaga volt, a köridőkben alig akadt valami ráció, ráadásul meglepően lassúnak is bizonyult a Jégember. Ha hinni akarunk a számoknak, akkor pontosan 49 másodpercet kapott három kiállással megspékelt versenytávján Romain Grosjean pénteki szimulációjához képest - ami azért két év kihagyás ide, két év kihagyás oda, nyilvánvalóan irreális különbség.

Mi sem nehezebb tehát, mint a keveset mondó, de annál többet elrejtő barcelonai négy nap alapján „végső” sorrendet hirdetni a csapatok között - mi is inkább csak vitaindító célzattal tesszük. Vajon tényleg szorosoabb lehet az idei élmezőny, mint az előző szezonban volt? Vajon Räikkönen tényleg egy jelentősen megerősödő Lotusban térhet vissza? Vajon Alonso és a Ferrari megint idejekorán elszáll?

1. McLaren-Mercedes
A wokingi csapat a teljes tesztszezon során titkolta autója valódi potenciálját, alig futottak rövid, kis üzemanyagszintet feltételező stinteket, és bár sokszor csak a tabella hátsó régióiban végeztek, kincstári optimizmusuk egészen az utolsó napig kitartott. Ebből implicit módon az következhet, hogy valóban nagyon erősek, de nem akarják rögtön minden lapjukat felfedni, készülnek meglepetéssel az idénynyitóra is. Gyorsnak, megbízhatónak, kiegyensúlyozottnak tűnik az autójuk, ilyen tulajdonságok mellett pedig már eltörpül, hogy valóban az övék idén a legszebb konstrukció – nagyon afféle mutatnak a dolgok, hogy már az első versenyektől kezdve a futamgyőzelemért és a világbajnoki címekért harcolhatnak.

2. Red Bull-Renault
Sokáig a rozsdás bökő terhe alatt is meg mertem volna esküdni a Red Bull vezető pozíciójára, de a barcelonai problémák kissé elbizonytalanítottak - most úgy gondolom, hogy éppen annyival gyengébbek a McLarennél jelenleg, amennyivel megbízhatatlanabb az autójuk a wokingiakénál. Az előidény utolsó két napján ők már egy fejlesztési csomagot teszteltek, a terv úgy szólt, hogy Melbourne-ben már ezeket a megoldásokat láthatjuk az autón, nagy kérdés mi fog történni most, hogy a szombat-vasárnapi tesztnapokon összesen nem tudott 100 kört megtenni az új csomag. Ettől függetlenül persze hihetetlenül erősnek látszanak, holott javarészt ők is csak titkolgatták az autójukban rejlő potenciált.

3. Mercedes GP
Ők talán a legnagyobb talány a rajtrácson, előző két évüket követően ugyanis épeszű ember nem mondaná, hogy lehet bármire esélyük, mégis, a tesztek alapján nagyon úgy néz ki, hogy lesz. Versenyszimulációk tekintetében például alig akadt náluk gyorsabb próbálkozó, hosszú távon is kis lemaradással tudták követni a Red Bull és a McLaren szintjét, a Ferrarit pedig valósággal a földbe döngölték. Nico Rosberg szombati 1:22,9-es ideje egy 15 körös etap elején (vagyis egészen magas üzemanyagszinttel) ráadásul azt bizonyítja, hogy időmérőkön is erősebbek lehetnek, mint tavaly. A gondok a gumik elfogyasztásában jelentkeztek leginkább, ebben egyértelműen le vannak maradva az élcsapatoktól, de erejükről sokat elmond, hogy az utolsó négy napot jellemzően ők is titkolózással töltötték.

4. Ferrari
Jóllehet a teszteredmények alapján inkább a Lotusnak kellene itt szerepelnie, nem lehet figyelmen kívül hagyni az Alonso-faktort, a kétszeres világbajnok kezében pedig a Scuderia valószínűleg erősebb lesz, mint az angol rivális. A tesztidőszak nagy részében csak küzdöttek az autóval, az is két hétbe tellett, hogy egyáltalán megfelelően kiismerjék saját konstrukciójukat, arról nem is beszélve, hogy valósággal csodaszámba ment, amikor először tudtak 100 kör fölé keveredni egy nap. Nagyon úgy tűnik, hogy a középmezőnyhöz közelebb vannak, mint a Mercedeshez, ami persze nem jelenti azt, hogy Melbourne-ben biztosan szenvedni fognak, ne feledjük az ausztrálok utcai pályája sosem a legjobb indikátora a valódi erőviszonyoknak.

5. Lotus-Renault
A Lotus legnagyobb ereje a kiegyensúlyozottságban és a megbízhatóságban rejlik, ezen két tekintetben például egészen biztosan jobbak, mint az előttük rangsorolt Ferrari. Romain Grosjean kezében ráadásul a gumikkal is meglehetősen kíméletesen bánik az autó, nagy kérdés, hogy az ifjú francia az időmérőkön fel tudja-e venni a versenyt az egy körön köztudomásúlag eszméletlenül erős Kimi Räikkönennel - amennyiben igen, a finn Jégember nagyon nehéz évad elébe néz. A 2008-as világbajnokra egyébként a tesztszezonban is ez volt a jellemző, pillanatokra iszonyatosan gyors tudott lenni, hosszabb etapokon azonban hatalmas amplitúdóval ingadoztak a köridejei, láthatóan időre van még szüksége ahhoz, hogy visszarázódjon az F1-es versenyzésbe. Összességében nem kizárt, hogy a Lotus dobogó közelben lesz az első néhány futamhétvégén, a nagy kérdés az, hogy vajon ismét úgy összeesnek-e idény közben, mint a nedves zokni - ahogyan az tavaly történt például.

6.-9. Sauber, Force India, Williams, Toro Rosso
A középmezőnynek nevezett masszában gyakorlatilag lehetetlen igazságot tenni, a Sauber és a Force India talán egy hangyányival előrébb jár a Williams-Toro Rosso kettősnél, de ez pusztán megérzés. A megbízhatósággal egyik oldalon sem voltak nagy gondok, a grove-iaknál több kilométert például egyetlen csapat sem tett meg a télen, igaz, nekik szükségük is volt a sok bemelegítésre két viszonylag zöldfülű pilótával, Bruno Sennával és Pastor Maldonadóval a fedélzeten. A Sauber nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik, de többször akadt gondja a hidraulikával, a Toro Rosso viszont hiába megbízható, ha hangyányival lassabb - és az is nagy kérdés, hogy két ifjonc versenyzővel mennyire tudták kiaknázni teljesen a tesztszezonban rejlő lehetőségeket. A Force India időnként nagyon nagyokat villant, máskor pedig masszív csalódást okozott, leginkább ők számítanak a szezon sötét lovának - extrém számítások szerint például még az is megeshet, hogy a Mercedesszel harcolnak, mások viszont a Caterham szintjére várják őket.

10. Caterham-Renault
Kétségkívül ők fejlődtek a legtöbbet tavaly óta, más kérdés, hogy nekik volt is honnan. Barcelonában csaknem három másodperccel már most felülmúlták legjobb 2011-es idejüket, és ugyanez várható szinte mindenütt - nagyon úgy tűnik, hogy végre valahára képesek lesznek csatlakozni a középmezőnyhöz. A hatalmas különbség persze nem múlik el nyomtalanul, még mindig ők a legkevésbé konzisztens és megkerülhetetlen tényezői a masszának, (erre fel a 10. hely), de nagyszerű látni a fokozatos és folyamatos fejlődésüket, szembeállítva a HRT és a Marussia hányattatásaival.