Bundabotrány

Aczél ügyvédje szerint "néhány tetű újságíró" álinformációkat terjeszt

Aczél Zoltán jogi képviselője kijelentette, szó sincs arról, hogy vádalkut kötött volna védence a hatóságokkal.

Aczél Zoltán szabadlábon

Többen tudni vélik: Aczél Zoltán, a Haladás korábbi vezetőedzője - akit mérkőzések befolyásolásával gyanúsítanak - azért védekezhet szabadlábon, mert vádalkut kötött a hatóságokkal, és "kipakolt", így kerültek képbe a rákospalotai játékosok is, akikkel a tréner együtt dolgozott.

Dr. Czeglédy Csaba, Aczél Zoltán jogi képviselője ezt erőteljesen cáfolta a Népszavának.

"Ezeket az álinformációkat néhány tetű újságíró terjeszti, semmi közük a valósághoz - mondta Czeglédy. - Védencem ügyében a Fővárosi Bíróság tavaly december 9-én jogerősen elrendelte az előzetes letartóztatás megszüntetését, az egyik szembesítésen H. Gábor Aczél Zoltán szemébe mondta, hogy a szakember nem manipulálta az összeállítást csapata mérkőzésein. El akarjuk érni, hogy Aczél Zoltánnal szemben szüntessék meg a büntetőeljárást. Védencem végig együttműködik a hatóságokkal, az elejétől tagadja, amivel gyanúsítják, amit nem követett el, arról nem is tud nyilatkozni. Az ügy kezelése tipikusan magyaros, már megint az utolsó gyári munkást vonják felelősségre a gyár ellopásáért."

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, a jogszabályokban kizárólag nyomozati alku szerepel, a köznyelvben elterjedt "vádalku" helyett. A hatóságok a nyomozati szakaszban megállapodást köthetnek a gyanúsítottal, ha kellő mennyiségű és minőségű információt kapnak az eset megoldásához, akkor az ebben együttműködő gyanúsítottal szemben megszüntethető a nyomozati eljárás.

"Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha kiemelt társadalmi érdek fűződik hozzá, és az elkövetett cselekmény súlya kisebb, mint a megadott információk értéke. A nyomozati alku államtitoknak minősül, ezért erről semmilyen további információ nem adható, a fogadási csalások esetében sem" - mondta a szóvivő.