Ökölvívás

Bokszolók fitneszedzőjeként tér vissza a doppingpápa

  • MTI

Profi ökölvívók fitneszedzőjeként és táplálkozási tanácsadójaként tér vissza a sport világába Victor Conte, a BALCO doppinglabor alapítója.

"Az olyan sportágakban, mint a baseball, az atlétika, vagy az amerikaifutball, gyakorlatilag nincs semmi keresnivalóm" - nyilatkozta visszatérése kapcsán Conte a The Ring című bokszmagazinnak. - "Ugyanakkor találtam olyan ökölvívókat, akik szívesen dolgoznak velem együtt. Élvezem, hogy segíthetek nekik abban, hogy valóra váltsák az álmaikat és elérjék a céljaikat."

A sportvilág egyik legnagyobb doppingbotrányával kapcsolatban elhíresült Conte a 2004-ben félnehézsúlyban olimpiai bajnok amerikai Andre Ward mellett világbajnokok, így a Fülöp-szigeteki Nonito Donaire, valamint az amerikai Andre Berto és Zab Judah tanácsadója lett, s állítja, csak "tiszta" eszközökkel segíti a bokszolókat.

"Hálával tartozom a sorsnak ezért a második esélyért" - mondta. - "Miért kockáztatnék? Harmadik lehetőségem biztosan nem lenne."

Contét, mint a kaliforniai BALCO-laboratórium vezetőjét, 2005-ben tiltott szerek forgalmazásáért négy hónap börtönbüntetésre ítélték. A doppingbotrány 2003-ban robbant ki, akkor Trevor Graham atlétaedző buktatta le Contét és csapatát azzal, hogy elküldött egy mintát az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) az addig kimutathatatlan - és a BALCO által előállított - tetrahidrogesztrinonból (THG). A botrányban számos, elsősorban amerikai sztársportoló, így többek között az öt olimpiai érmétől megfosztott Marion Jones és volt férje, a súlylökő C.J. Hunter, a sprinter Tim Montgomery és Kelli White, valamint a legendás baseball-játékos, Barry Bonds is érintett volt.