NBA

A Lakers végig vezetve nyerte a Miami elleni rangadót

A Los Angeles Lakers remek rajtot követően végig vezetve 93-83-re nyerte a Miami Heat elleni rangadót az észak-amerikai profi-kosárlabda-bajnokság alapszakaszának legutóbbi játéknapján.

Kobe Bryant egy héttel azután, hogy Dwyane Wade eltörte az orrát az All Star-gálán, 33 ponttal vezette csapatát, a Los Angeles Lakerst győzelemre Wade együttese, a Miami Heat ellen

A Lakers-Heat rangadón a törött orra miatt arcvédővel játszó Kobe Bryant (sérülését Dwyane Wade okozta az All Star-gálán) 33 pontot dobott (sorozatban harmadik meccsén jutott 30 pont fölé), az első és az utolsó negyedben játszott kiemelkedően. A Miami sztárjai közül a folyamatosan kifütyült Wade ezúttal haloványabb volt 16 pontjával, míg LeBron James 25 pontja, 13 lepttanója és 7 asszitja is kevés volt a sikerhez. Wade a hajrában néhány perc alatt beütött négy személyi hibája után kipontozódott.

Wade kényszerű kiállása egyben azt is jelentette, hogy megszakadt a Miami egészen kivételes, NBA-rekordot jelentő sorozata: ezt megelőzően 88 meccset játszott le a csapat anélkül, hogy bárkinek idő előtt be kellett volna fejeznie egy meccset személyi hibák miatt.

A Boston hosszabbítás után győzött a vendég New York Knicks ellen, kevéssel a rendes játékidő vége előtt még három ponttal vezetett a házigazda, sőt döntetlennél is rengeteg idejük volt még, hogy összehozzanak egy győztes kosarat, ám ez nem sikerült. A mérkőzés legjobbja Rajon Rondo volt, aki óriási tripla-duplát ért el, 18 pontot, 20 gólpasszt, valamint 17 lepattanót könyvelhetett el. A teljesítmény nagyságát mutatja, hogy legalább 17 lepattanót, valamint 20 asszisztot korábban csak Magic Johnson, valamint Wilt Chamberlain tudott elérni. A fiatal irányító így értékelte teljesítményét: „Csak játszottam. A legnagyobb dolog, amit elértünk, az a győzelem. Paul értékesítette az a dobást, amivel kiharcoltuk a hosszabbítást. Tudod, ha ilyen számokat hozol, de a végén kikaptok, akkor gyakorlatilag lényegtelen az egyéni teljesítmény.”

Nem csak Bostonban volt hosszabbítás, hanem Houstonban is. A rendes játékidőben 97-97-re végződő Clippers elleni rangadót végül 105-103 arányban bukták el a hazaiak. A fordulatos összecsapáson összesen 24 alkalommal cserélt gazdát a vezetés, valamint 20-szor állt döntetlen az eredményjelzőn. Chris Paulnak ezen az estén is főszerep jutott, hiszen 28 pontjával és 10 gólpasszával a mezőny legjobbjának bizonyult.

A New Jersey Nets szoros mérkőzésen bizonyult jobbnak a Charlotte Bobcastnál, Deron Williams karriercsúcsot, valamint NBA-szezonrekordot döntött a maga 57 (!) pontjával .

A Philadelphia újabb fontos rangadót bukott, ráadásul az utolsó negyedben. Ezúttal a Chicago múlta felül Iguodaláékat, méghozzá 96-91 arányban. Habár félidőben még hat ponttal a Sixers vezetett, a második játékrészben a Derrick Rose vezérletével átvette az irányítást a Bulls, így megnyerte a mérkőzést. A tavalyi MVP 35 ponttal terhelte a hazaiak gyűrűjét, majd így nyilatkozott a meccs után: „A meccs végén ezt kellett tennem, vezetnem a csapatot, példát mutatnom.”

A nap legnagyobb meglepetését az utolsó mérkőzés szolgáltatta, ahol a San Antonio fogadta a Denver Nuggets csapatát. Hiába Gallinari és Nené hiánya, a Spurs képtelen volt felülmúlni vendégeit, így Parkerék 94-99-es vereséget szenvedtek. 11 másodperccel a vége előtt 95-94-es Nuggets vezetésnél egy időkérés után Ty Lawson döntötte el a meccset, erről a játékról Karl mester nyilatkozott: „Azt mondtam neki az időkérésnél, hogy a következő dobást mindenképp értékesítenünk kell. Azt is mondtam, hogy 15-17-ről vállalja el. Nagyszerűen játszott. A meccs után az öltözőben közöltem a srácokkal, hogy utálom elrontani az örömöt, de tudunk mi ennél jobbat is. Nem tudom, hogy ennél keményebben tudunk-e játszani, jobban viszont biztosan.”

Eredmények:
Charlotte Bobcats-New Jersey Nets 101-104
Toronto Raptors-Golden State Warriors 83-75
Houston Rockets-Los Angeles Clippers 103-105 - h.u.
Philadelphia 76ers-Chicago Bulls 91-96
Phoenix Suns-Sacramento Kings 96-88
San Antonio Spurs-Denver Nuggets 94-99
Boston Celtics-New York Knicks 94-90 - h.u.
Los Angeles Lakers-Miami Heat 93-83