NHL

A Los Angeles védte meg a hazai együttesek becsületét

  • Molnár Dávid

Nem sok babér termett az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 142. játéknapján a hazai pályán játszó együtteseknek. A Buffalo Vancouverben, a Columbus Phoenixben vitt véghez kisebb fajta csodát. A játéknap egyetlen hazai győzelme a Los Angeles Kings nevéhez fűződik, a Királyok az Anaheim rájátszás esélyeit vetették vissza.

Jeff Carter megkoronázta magát

Pont egy hetet kellett várnia a Los Angeles Kings szurkolóinak, hogy a múlt hét pénteki tranzakció során az Álmok Városába érkező Jeff Carter betaláljon. Carterért a Kings Jack Johnsont adta a Columbusnak, és első pillantásra sokan úgy vélekedtek, hogy túl lett fizetve az Ohióban szenvedő egykori Flyers-sztár. Azonban a jelenléte új lendületet adott az addig góllövési gondokkal küszködő Kingsnek, és az Anaheim ellen már maga is feliratkozott a találatot szerző játékosok listájára.

Jeff Carter

Carter kettő góllal keserítette el az Anaheim Ducks együttesét, akik még mindig reménykednek benne, hogy 2012-es fantasztikus teljesítményük elég lehet arra, hogy ledolgozzák a szezon első felében összeszedett tetemes hátrányt, és kiharcolják a rájátszást. A remény azonban egyre halványabb az elmúlt mérkőzések eredményeit figyelembe véve.

A friss szerzemény mellett a Kings csapatkapitánya, Dustin Brown is mattolta a vendégek kapusát, Jonas Hillert, a hazai oldalon Jonathan Quick pedig 29 védéssel zárt, ezzel nagyon fontos két ponthoz segítve a csapatát.

Carter megszerzése óta a Kings tizenhárom találatot szerzett négy találkozón, amivel még mindig az NHL legkevesebb találatát jegyző csapata a Los Angeles, de máris megfigyelhető a fejlődés góllövések tekintetében. A Kings ettől függetlenül nem dőlhet kényelmesen hátra, hiszen még mindig három ponttal le vannak maradva a nyugati nyolcadik és egyben utolsó rájátszást érő helyezéstől.

Nyugati túra az orvosi recept

Igazi pikantériával kecsegtetett a Buffalo Sabres Vancouverben való vendégeskedése. A hétfői cserehatáridő napján ugyanis a két csapat tranzakciót hajtott végre, melynek során két nagyra becsült fiatal játékos került új együttesbe: Zack Kassian a Buffalóból került Vancouverbe, míg az év újonca címére esélyes Cody Hodgson fordított utat járt be.

A találkozót azonban mégis a vendégek kezdték harcra készebben, Ville Leino duplájával, illetve Brad Boyes találatával alig öt perc alatt háromgólos előnyre tettek szert, és ez a teljesítmény arra késztette Alain Vigneault-t, a Canucks mesterét, hogy leváltsa a gyenge napot kifogó Roberto Luongót a hazaiak kapujában. Cory Schneider jelenléte a harmad hátralévő részében megnyugtatta a vancouveri játékosok kedélyét.

A folytatásban pedig úgy tűnt, hogy pont az egykori buffalói üdvöske, Zack Kassian lesz az, aki ezt a Schneider által jelentett biztos pontot meg tudja lovagolni, és feltámadásra tudja ösztökélni a kanadaiakat. David Booth góljánál asszisztált, majd három perccel a találkozó lefújása előtt szezonbeli negyedik találatával egy gólosra apasztotta a buffalóiak előnyét.

Az egyenlítés reményében a Vancouver korán lehozta Schneidert az extra mezőnyjátékosért, de az ebből adódó lehetőséggel a Buffalónak sikerült élnie, és Tyler Ennis gólja eldöntötte a két pont sorsát.

A Buffalo tehát a ligát vezető Canucks otthonában is győzni tudott, miután két vállra fektették az eddigi hét folyamán az Anaheimet és a San Josét is idegenben. A túrát a Sabres Winnipegben zárja, és egy jó eredménnyel ismét a rájátszásért küzdő csapatok egyik legesélyesebbikévé nőné ki magát Lindy Ruff gárdája, holott a cserehatáridő húzásai alapján úgy tűnt, hogy a Sabres menedzsere lemondott arról, hogy a klubja április közepén is játsszon még. De emiatt valószínűleg egy cseppet sem bánkódik Darcy Regier.

A játéknap további mérkőzései

A Boston nagy reményekkel vágott neki a New York Islanders elleni mérkőzésnek, hogy majd két hónap után ismét nyerjenek két egymást követő meccsen, azonban az Islanders fiataljainál is betelt a pohár a gyenge játék miatt, és úgy gondolták, hogy pont a címvédő ellen csillogtatják meg képességeiket. John Tavares szerezte a győztes gólt, mellyel idegenben alapos meglepetést okozott az Islanders a liga és természetesen a Bocsok számára.

Steven Stamkos folytatta góllövő szériáját a Carolina ellen, melyek ezúttal csapat szinten is eredményességgel párosultak. A Tampa Bay hosszabbításban gyűjtötte be a két pontot a Carolina otthonában, és két pontra megközelítette a keleti nyolcadik Winnipeg Jetst.

Győzelemmel mutatkozott be a Toronto Maple Leafs újonnan kinevezett trénere, Randy Carlyle. A Juharlevelesek az ősi rivális Montreal Canadienshez látogattak, és bár a hazaiak szerezték a találkozó első gólját, ezt követően háromszor szólították meg a vendégek a gólharsonát.

A Nashville Predators hétfőn szerzett játékosaira egyelőre nem eshet panasz, hiszen az eredmények a Predators menedzserét, David Poilét dicsérik. A Floridában játszó Predators többek között Andrej Kosztityin munkásságának köszönhetően zsebelte be a két pontot, és Paul Gaustad, valamint a korábban érkezett Hal Gill is asszisztot jegyeztek.

Ha Rick Nash bánkódik is azért, hogy nem cserélték el hétfőn, egyáltalán nem mutatja. Pont ellenkezőleg, inkább igyekszik továbbra is a columbusi drukkerek szeretetét fenntartani. A Kék Kabátosok csapatkapitánya duplázott a Phoenix otthonában, és vezérletével a Columbus meglepően könnyedén jutott túl a Coyotes által jelentett akadályon.

Marc-André Fleury 35 lövést hárított, a pittsburghi mezőnyjátékosok pedig megállíthatatlanak voltak a Colorado kapujának közelében, ahol ötször is ünnepelhettek a vendégek. Jevgenyij Malkin már szezonbéli 38. találatánál jár. és ha csekély különbséggel is, de tartja első helyét a kanadai táblázat élén.

A St. Louis Blues negyedszer is felülkerekedett a San Jose Sharkson, és rögtön kijavította a vancouveri botladozását. A Zenészekre idén nem találták meg az ellenszert a Cápák, akik pedig könnyen lehet, hogy pont a Blueszal fognak összeakadni a rájátszás első körében, ha a két csapat folytatja az elmúlt hetekben mutatott tendenciáit.

NHL
142. játéknap
Boston Bruins - New York Islanders 2-3
Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning 3-4 h.u.
Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 1-3
Florida Panthers - Nashville Predators 1-3
Phoenix Coyotes - Columbus Blue Jackets 2-5
Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins 1-5
Vancouver Canucks - Buffalo Sabres 3-5
San Jose Sharks - St. Louis Blues 1-3
Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 4-2