Premier League

Van Persie-dupla és más semmi, Liverpoolban nyert az Arsenal

Rangadóval kezdődött a Premier League 27. fordulója, az élmezőnyhöz képest kissé hátrányban lévő Liverpool a dobogós helyezésre hajtó Arsenalt fogadta az Anfield Roadon. A Vörösök szinte végig jobban játszottak ellenfeleiknél, mégis a vendégek nyertek Van Persie két találatával.

Sokkal jobb taktikával állt fel a Liverpool, a Vörösök az első félidő nagy részében öt középpályásuknak köszönhetően uralták a játékot mezőnyben, de helyzeteiket elsősorban a Suárez-Kuyt páros remeklésének köszönhették. Ők hozták össze az első igazán komoly lehetőséget is. Suárez tizenegyest harcolt ki a hollanddal bemutatott kényszerítőzése után, mivel Szczesny kapus - valószínűleg - felrúgta őt az ötös sarkánál.

A büntetőt azonban Kuyt rosszul végezte el, a lengyel portás védett, majd a szintén gyenge ismétlést is hárította.

A vezetést így is megszerezte a hazai együttes, miután a 23. percben Henderson jobb oldali beadásába az addig is csak kóválygó Koscielny rosszul ért bele, és a saját kapujába sodorta a labdát. (1-0)

Robin van Persie örül a góljának Theo Walcottal a Liverpool-Arsenal mérkőzésen a Premier League-ben 2012-ben.

A hazaiak góljuk után átadták a területet, és bár úgy tűnt, hogy az Arsenal nem találja magát, egy villanás elég volt az egyenlítéshez. Sagna adott be a jobb oldalról, van Persie levált Carragherről, és a hálóba fejelt. (1-1)

Suáreznek még voltak lehetőségei az első félidőben, de egyszer a parádézó Szczesny, kétszer pedig a kapufa hárított, így a jobban játszó Liverpool nem tudott előnyt szerezni a szünetig.

A második játékrészben jócskán visszaesett a színvonal, a Vörösök mélyebben védekeztek, az erőtlen Ágyúsok pedig nem tudtak veszélyes akciókat vezetni. A legkomolyabb izgalmat sokáig a Henderson vállával ütköző Arteta hosszú ápolása jelentette. A középpályást az első hírek szerint agyrázkódás gyanújával kórházba szállították, de inkább csak elővigyázatosságból, a nagy bajt megelőzendő.

Játékban a Liverpool egyszer-egyszer mutatni tudott valamit, de minden lehetőséget elszórakoztak, és az idő előrehaladtával azokból is egyre kevesebb lett. Szaggatott volt a játék, úgy tűnt, hogy az említett ápolás miatti hosszú hosszabbítás sem hoz döntést.

Aztán a mezőnyben a gólján kívül végig eltűnő van Persie ismét villant, labdát kapott a tizenhatoson belül, és a rosszul helyezkedő Reina mellett a bal oldalról kapásból a rövidbe lőtt. (1-2)

Erre a Liverpoolnak már nem volt válasza, így vereséget szenvedett, és nem tudott közelebb kerülni az élmezőnyhöz, sőt, magára húzhatja a középmezőny tagjait. A 4. helyezett Arsenal ellépett a Chelsea-től és közelebb került a Tottenhamhez, de a két együttes mérkőzései még hátravannak a 27. fordulóban.

Premier League
27. forduló
Liverpool-Arsenal 1-2 (1-1)
gólszerzők: Koscielny (23. - öngól), illetve van Persie (31., 90+3.)

 

 

 

 

 

Vége a mérkőzésnek.

97. perc: Balról jövő labdából lőtt nagyot a tizenhatoson kívülről Oxlade-Chamberlain, nem sokkal hibázta el a bal felsőt.

96. perc: Gervinho a bal oldalon nézett farkasszemet Kellyvel, majd a neki teljesen megfelelő bedobást harcolt ki. Megy az időhúzás.

93. perc: CSERE - Carroll állt be a Liverpoolba Spearing helyett.

92. perc: GÓL!!! Van Persie ismét villant. A meccs nagy részében teljesen eltűnő holland magas labdát kapott a bal oldalon a tizenhatoson belül, és a rosszul helyezkedő Reina mellett kapásból a kapu rövid oldalába lőtt. (1-2)

90. perc: 8 perc lesz a hosszabbítás, elsősorban a kórházba szállított Arteta ápolása miatt.

88. perc: CSERE - Bellamy áll be Downing helyett a Liverpoolba.

87. perc: Suárezt indította volna Enrique, de Szczesnyé lett a labda.

86. perc: Lassú mederben csordogál a hajrá, sok a pontatlanság, helyzetek nincsenek. Az ápolások miatt hosszú hosszabbítás várható.

84. perc: Középpályás labdaszerzés után Adam indult a kapu felé, a jobb oldalán Henderson indult, de nem kapta meg a labdát, Adam elszórta.

82. perc: Enrique mélyről ívelte fel a labdát, a jobb oldalról Henderson kapásból tette volna be, de Gibbs menteni tudott.

80. perc: CSERE - Oxlade-Chamberlain állt be a korábban szintén csereként beállt Diaby helyett.

79. perc: Rosicky beemelte a labdát a Liverpool kapuja elé, ott azonban Walcott érkezett, gyenge csúsztatását pedig Reina fogta.

77. perc: Henderson beadását Koscielny fejelte ki, de pont Downinghoz, aki kapásból lőtt - mellé.

76. perc: Kuyt a jobb szélen cselezett le az alapvonalig, beadását a mostanra már magára talált Koscielny tisztázta.

75. perc: Downing ment el a bal szélen, de nem találta meg középen a teljesen egyedül érkező Suárezt, Szczesny kezébe passzolt.

74. perc: CSERE - Gervinho áll be az Arsenalba a semmit sem mutató Benayoun helyett.

73. perc: Újabb ápolás: Sagna bokájára saját csapattársa, Song esett rá.

71. perc: Walcott elé került a labda a hazai tizenhatoson belül, a lövése megpattant, de Reina lábbal védeni tudott.

A hírek szerint Artetát agyrázkódás gyanújával szállították kórházba elővigyázatosságból.

70. perc: Végre egy újabb helyzet! Jobb oldali lapos beadás után Kelly luftott rúgott az ötösön, így a labda átment a lábai között.

68. perc: A második félidő elején bemutatott bekkelés után a Liverpool már az ellenfél térfelén letámad, és ezzel több zavart is tud okozni az Ágyúsok játékában. Igaz, komoly helyzetek nélkül. Szczesnynek egy beadást kellett szögletre ütni.

66. perc: Bedobás után kanalazott középre a jobb oldalról Rosicky, de Carragher kicsúsztatta a labdát.

64. perc: Bal oldali beadást fejelt a labdára már vetődő Kuyt elől saját kapusához Koscielny. Szép mentés volt.

63. perc: Az előbb ápolt Vermaelen csúnyán felrúgta Suárezt, amiért sárga lapot kapott.

61. perc: A kilencedik Liverpool-szöglet után Kelly ívelte vissza a labdát a hosszú oldalról. Skrtel lefejelte a játékszert, de Szczesny el tudta azt ütni Suárez elől. Közben elütötte Vermaelent, aki a hátára esett, és rövid ápolásra volt szüksége.

59. perc: Walcott nehézkesen kezelte le Rosicky lapos indítását a jobb oldalon, majd maga alól csúnyán a nézőtérre lőtt.

58. perc: Suárez Downinggal kényszerítőzött volna az Arsenal tizenhatosán belül, de hosszú volt a visszatett labda.

57. perc: Újabb egy perc és két bedobás után szerzett labdát a 'Pool, Suárezt azonban egy apró szabálytalansággal megállították.

56. perc: Mintegy két percig nem ért labdához a Liverpool, de a területet jól szűkítették a hazaiak, így nem alakult ki vendéghelyzet.

53. perc: A frissen beállt Diaby villant, 20 méterről lőtt laposan, de Reina leért a bal alsóra.

53. perc: CSERE - Diaby állt be az Arsenalba Arteta helyére.

52. perc: Arteta felkerült a hordágyra, és a segítő személyzet levitte a pályáról lélegeztető készülékkel az arcán.

50. perc: Arteta sérülése súlyosnak tűnik, a feje Henderson vállának ütközött keményen, és már a hordágy is a pályán van.

47. perc: Két Arsenal-játékos, Song és Arteta is a földre került egy-egy ütközés után.

46. perc: Suárez kényszerítőzött Hendersonnal, otthagyta Vermaelent, de kiszorított helyzetből, a jobb oldalról az oldalhálóba lőtt.

46. perc: A második félidőt a Liverpool kezdte, egyik csapatban sem volt csere.

Az első 45 perc nagy részében az Arsenalnak nem sok köze volt a mérkőzéshez. Az öt középpályással felálló Liverpool uralta a játékot mezőnyben, miközben a vendégek csatárait távol tudták tartani egymástól és a labdától is. Az Ágyúsok szerencséje, hogy az említett öt középpályásnál vannak technikásabbak a Premier League-ben, így a hazaiak támadásai is inkább a Kuyt-Suárez páros együttműködésére épült. A szerencse pedig őket elkerülte, illetve a holland rosszul végezte el az uruguayi által kiharcolt tizenegyest. A második félidőben az Arsenalnak csak akkor lehet esélye, ha meg tudják teremteni a kapcsolatot a középpálya és a csatársor között, a Liverpoolnak viszont csak jobban kell kihasználnia a helyzeteit.

Vége az első félidőnek.

47. perc: Újabb kapufa! Adam bal oldali lapos beadása után középen Suárez vagy Vermaelen lábáról a bal oldali kapufára csorgott a játékszer, Gibbs szabadított fel.

46. perc: Kelly újabb beadással próbálkozott jobbról, ezúttal Szczesny szedte össze a labdát.

43. perc: Van Persie felé ment egy újabb ívelés, de Carragher határozottabb volt, mint a 31. percben, és távol tartotta a hollandot a labdától.

41. perc: Kelly a jobb szélről adott be laposan, Koscielny ezúttal jó irányba, kifelé rúgta a játékszert.

40. perc: Suárez megint megforgatta az egész Arsenal-védelmet, laposan lőtt nyolc méterről, de Szczesny leért a bal alsóra.

39. perc: Downing adott be a jobb szélről, de a túloldalról besegítő Gibbs ki tudta fejelni a labdát.

36. perc: Rosicky kapott egy csomagot Spearingtől a kezdőkörben, és bár Mark Helsey tovább engedte a játékot, a cseh játékos lent maradt a pályán. Szerencsére tudta folytatni.

34. perc: Ismét óvatosan keresik egymáson a fogást a csapatok, a sűrű mezőnyben kevés a pontos előre irányuló passz.

31. perc: GÓL!!! Megvan a rés a Liverpool védelmén. Sagna remek jobb oldali beadását van Persie Carragher mellett fejelt a kapuba. (1-1)

28. perc: A hazaiak előnyben egyértelműen feladták a labdabirtoklás lehetőségét, és a kontrákra várnak, az Arsenal pedig egyelőre csak keresi a réseket a Vörösök védelmén.

25. perc: Óriási Liverpool-helyzetek maradtak ki. Előbb szép rövidpasszos játék végén Henderson lőtt a jobb oldalról, amit Szczesny védett, majd a másik oldalról Suárez a kapufát találta el.

23. perc: GÓL!!! Újabb gyors Liverpool-támadás, Henderson adott be a jobb szélről, középen pedig a már korábban is hibázó Koscielny suta mozdulattal lőtt a saját kapujába. (1-0)

22. perc: Az Arsenal ismét fölénybe tudott kerülni a tizenegyes óta eltelt percekben, de ez helyzetekben még nem látszott.

19. perc: Kimaradt! Kuyt szörnyen lőtt a büntetőből a kapu jobb oldalára, Szczesny védett, majd a szintén gyenge ismétlést is kivédte.

18. perc: Tizenegyes! Suárez kapott remek labdát az ötös bal sarkánál Kuyttől, és a kicsúszó Szczesny lábában hasra esett.

15. perc: Downing lépett ki középen egy magas labdával, de Sagna a kapu közelében nagyot mentett előle.

14. perc: Lassan fölénybe kezd kerülni a labdabiztosabb Arsenal, és hiába indulhatott Suárez és Henderson kettő az egy ellen kontrára, elrontották a lehetőséget.

13. perc: Újabb szöglethez jutott a Liverpool, amit azonban Adam az oldalhálóba lőtt.

10. perc: Suárez otthagyta volna Koscielnyt, de a tizenhatoson kívülre kifutó Szczesny elfejelte előle a labdát, amit utána Downing nem talált el. Kuyt próbálkozott még egy kemény távoli lövéssel, de az kikanyarodott a bal felső mellett.

8. perc: Walcott kapott hosszú labdát a jobb szélen, egy pattanás után lőtt, de Reina leért a hosszú alsóra, és védeni tudott.

7. perc: A meccs elején mindkét csapat igyekszik a pálya közepére szűkíteni a játékot, így ott nagy a tumultus, egyik együttes sem tudta még hosszan megtartani a játékszert.

5. perc: Van Persie a tizenhatosról löbbölt Walcott elé, de a szélsőt Enrique tanítani való módon szerelte.

3. perc: Suárez újabb szögletet harcolt ki, ebből Kelly fejelt a kapu mellé.

2. perc: A meccs első sarokrúgása nem hozott nagy veszélyt.

1. perc: Az Arsenal kezdte a meccset, de Enrique Adamnek szánt indítása után máris Vermaelennek kellett szögletre mentenie.

Premier League
27. forduló
Liverpool, Anfield Road, vezeti: Mark Halsey
Liverpool: Reina - Kelly, Carragher, Skrtel, José Enrique - Kuyt, Spearing (Carroll, 93.), Henderson, Adam, Downing (Bellamy, 88.) - Suárez
Cserejátékosok: Doni, Carroll, Rodríguez, Coates, Shelvey, Flanagan, Bellamy
Menedzser: Kenny Dalglish
Arsenal: Szczesny - Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs - Rosicky, Song, Arteta (Diaby, 53. - helyette Oxlade Chamberlein, 80.) - Walcott, van Persie, Benayoun (Gervinho, 74.)
Cserejátékosok: Fabianski, Daiby, Oxlade-Chamberlain, Jenkinson, Gervinho, Chamakh, Miquel
Menedzser: Arséne Wenger