NBA

Az éllovasok gyásznapja

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 65. játéknapját az NBA éllovasai még sokáig fogják emlegetni. A Miami sorozata kilenc megnyert mérkőzés után szakadt meg, de az LA Clippers is kikapott a Phoenix otthonában, azonban a legnagyobb meglepetést a Dallas veresége jelentette New Orleansben.

LeBron James sopánkodikLeBron James az önzetlenségével próbált meg a szurkolók szívébe beférkőzni, azonban ezúttal eme kedves gesztus a Miami vereségét eredményezte. James pedig a Utah Jazz ellen domináns játékkal rukkolt elő, dupla-duplája (35 pont, 10 lepattanó) mellett hat assziszt is felkerült a neve mellé, és az utolsó másodpercekben is nála volt a labda, amivel bebiztosíthatta volna előnyt. Ehelyett Udonis Haslemnek passzolta a játékszert, akinek próbálkozását utahi örömünnep követte, miután kihagyta a kétpontos kísérletezést. A fordulásból Devin Harris triplája megfordította a mérkőzést, és ezzel együtt véget vetett a Miami kilenc meccs óta tartó veretlenségének.

Nem esett pontzápor Phoenixben, de abból a kevés pontból a hazaiak játékosa, Jared Dudley kivette bőven a részét. Dudley 22 ponttal zárta a mérkőzést, az utolsó percben két fontos szabaddobást is értékesített, amivel végül a Suns három pontos különbséggel megnyerte a derbit a Los Angeles Clippers ellen. A Clippers sztárjait sikerült semlegesítenie a hazaiak védelmének, mindösszesen 37%-os hatékonysággal dobálták a kosárra a labdát, Blake Griffin tizenhét egysége pedig a legkevesebb volt az idei alapszakaszban.

Jarrett Jack bűntudatot érzett rossz játéka miatt a pár nappal ezelőtti Toronto elleni vereségért, de amikor a Dallas látogatott a New Orleanshez, sikerült neki megtalálnia a lelki békéjét köszönhetően kulcsfontosságú mozzanatainak. Jack az utolsó bő egy percben zsinórban hat pontot szerzett, majd egy triplával tizennyolc másodperccel a vége előtt bebiztosította csapata győzelmét a címvédő ellen. Nowitzkiéknél láthatóan elszakadt valami, ez volt negyedik vereségük egymást követően.

Rudy Gay volt a hős a Memphis színeiben amikor a Grizzlies a Toronto Raptors otthonába látogatott. Gay 22 pontot vállalt csapata 102 egységéből, és többek között a záró pillanatokban is ő juttatta előnyhöz a Memphist. Ez volt a Grizzlies hatodik győzelme a Toronto ellen az utóbbi hat találkozóból.

A Boston Celtics a Nets leverése után már 50% feletti csapatmutatóval rendelkezik. A New Jersey számára nem sok esély adatott, a Celtics sztárjai ihletett formában pattogtatták és dobálták a labdát – Kevin Garnett és Rajon Rondo is dupla-duplát jegyzett, és Paul Pierce is csupán két assziszttal maradt le társai teljesítményétől.

Egészen a negyedik negyedig úgy tűnt, hogy folytatódik tovább a sérülésekkel megtizedelt Atlanta Hawks mélyrepülése, azonban a záró játékrész nem akármilyen feltámadást hozott a hazaiak számára a Milwaukee ellen. A legszebb az egészben, hogy váratlan játékosok segítették hozzá a Hawkst a győzelemhez: Vlagyimir Radmanovics és Jannero Pargo például három negyeden keresztül pontot sem szereztek, azonban az utolsó játékrészben húsz pontot vállaltak a cserepadról érkezve.

A Chicago Bulls szintén a második félidőre kapta össze magát, köszönhetően annak, hogy Derrick Rose megelégelte csapata szenvedését a Cleveland Cavaliers ellen. Az NBA tavalyi MVP-je a harmadik negyedben megállíthatatlanul játszott, de a Bulls segítséget kapott a szokásos játékosoktól, Luol Dengtől és Carlos Boozertől egyaránt, és ez végül sima Bulls sikert hozott.

Úgy tűnik, hogy a Denvernek csupán Ty Lawsonra volt szüksége, hogy minden a rendes vágányba terelődjön a Nuggetsnél. Lawson újabb olyan estén van túl a Houston ellen, ami után az edzője nem győzte őt dicsérni: 22 pontja mellett karrier-csúcsot jelentő tizenöt assziszttal is feliratkozott a mérkőzés krónikájába, és egyéni hibáiból is csupán egy labdaeladást engedett meg magának.

Győzelemmel tisztelegtek a Philadelphia játékosai Wilt Chamberlain 100 pontos csúcsának 50. évfordulóján. A 76ers először jutott 100 pont fölé az elmúlt húsz mérkőzésen, és a bűvös szám elérése után a hazaiak játékosa, Elton Brand nem mehetett el vicces megjegyzés nélkül: „Többet szereztünk 100 pontnál, egyszóval levertük Wiltet.”

A San Antonio különösebb nehézség nélkül lépett túl a Charlotte Bobcats által jelentett akadályon. Bár a Spurs számára nem is nevezhető a Bobcats igazi akadálynak. Tony Parkerék 30 pont különbséggel abszolválták a mérkőzést, tovább javítva hazai pompás mérlegüket.

Furcsa látványt nyújt Kobe Bryant azzal a maszkkal, amit az All-Star mérkőzésen elszenvedett orrsérülése miatt kénytelen viselni a Lakers sztárja, de mintha plusz erőt is adna a játékosnak a szokatlan arcfedő. Bryant ismét 38 pontot szállított a sárgatrikósoknak a Sacramento vendégeskedése során, de a Lakers talán túl korán behúzta a kéziféket, hiszen a húsz pontos előnyük a lefújásra nyolcra apadt. Mindenesetre a Miami elleni szuperderbi előtt valóban nem volt szükség arra, hogy kihajtsanak magukból mindent.

Most nem emelnénk ki a legszebb mozzanatot a játéknapból, álljon itt a tíz legszebb.

NBA
65. játéknap
Utah Jazz-Miami Heat 99-98
Toronto Raptors-Memphis Grizzlies 99-102
Atlanta Hawks-Milwaukee Bucks 99-94
Cleveland Cavaliers-Chicago Bulls 91-112
Boston Celtics-New Jersey Nets 107-94
New Orleans Hornets-Dallas Mavericks 97-92
Houston Rockets-Denver Nuggets 105-117
Philadelphia 76ers-Golden State Warriors 105-83
San Antonio Spurs-Charlotte Bobcats 102-72
Los Angeles Lakers-Sacramento Kings 115-107
Phoenix Suns-Los Angeles Clippers 81-78