Biatlon-vb

Alábecsülték a napsütést, ezen ment el az aranyérem - videó

  • VNA

Önkritikus hangot ütött meg a német biatlonválogatott szakvezetője, Uwe Müssiggang, aki szerint csapatuk nem reagált jól a vegyes váltó verseny során a ruhpoldingi napsütésre.

Nem mondhatjuk, hogy Uwe Müssiggang elsőéves újonc lenne a biatlon világában, hiszen évek óta látjuk szakállas ábrázatát a Világkupa-versenyeken. A sportág azonban mégis tudott neki újat mutatni, nagy sajnálatára éppen a hazai rendezésű világbajnokság nyitónapján. A vegyes váltók küzdelme során ugyanis a németek befejező embere, Arnd Peiffer - hiába kapott egy perces előnyt Andreas Birnbachertől a váltásnál - az álló lövészetben négyszer is hibázott, így az élről jelentősen visszaeső németeknek "csak" a bronzérem maradt Norvégia és Szlovénia mögött. A Peiffer-baki még egy nappal később is témát szolgáltatott a ruhpoldingi sajtóközpontban, ahol Uwe Müssiggang szövetségi kapitány szokatlanul önkritikus hangot ütött meg a téma taglalása során.

Arnd Peiffer volt a nyitónap legpechesebb versenyzője - rajta ment el a németek aranyérme - Fotó:imago

"Alábecsültök a napsütés hatásait, amire gyorsabban és hatékonyabban kellett volna reagálnunk" - mondta a szövetségi kapitány az esetről. A lenti videóban 13:00-tól látható nyolcadik lövészetnél Peiffer szemét jól láthatóan semmi sem takarta el a jobbról élesen besütő naptól, az optikai változás pedig egyértelműen elvakította, megzavarta őt. "Teljesen a szemembe sütött a nap, abszolút zavart a látásban" - védekezett már közvetlenül a futam után is a német biatlonos, akit egyes elvakult német újságírók már egyenesen bűnbaknak kiáltottak ki, amiért a lassan nemzeti hős kategóriájába emelkedő Magdalena Neunernek miatta nem lett meg az első aranyérme Ruhpoldingban.

Eurosport logo

"A következő versenyekre jobban fel kell készülnünk ilyen szempontból is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen például a norvégok is egy egyszerű karton darabbal oldották meg az árnyékolást a csütörtöki versenyen. Ezt könnyedén betolták a sapka alá, és máris meg volt oldva a megfelelő árnyékolás. Egyszerű és okos dolog, mi sajnos erről elfeledkeztünk" - nyilatkozta a jobb folytatásban bízó Müssiggang. A biatlon világbajnokság szombaton a férfi (12.30) és a női sprint versennyel (15.30) folytatódik, mindkét futamot az Eurosport élőben közvetíti.